„Povodí Labe nechalo osadit značky se zákazem vjezdu, umístilo kameny, aby se neničila příroda, a hlavně provedlo instalaci zrcadla pro bezpečný výjezd cyklistů u Vilémova mostu," vysvětlil starosta České Skalice Martin Staněk.

Upozornil, že město nově zřídilo parkoviště pro 70 automobilů, a to pouhých sto metrů před mostem. Parkovné se tam neplatí a posádka vozidla může po novém chodníku dojít na cestu, která vede k místním památkám.

Výhodou je podle starosty nejen větší bezpečnost u jezu pro cyklisty a pěší, ale i vylepšení komfortu parkování. „Myslím, že těch sto metrů se dá ujít. Je to také lepší než devastace přírody," míní Martin Staněk.

Českoskaličtí městští strážníci k jezu zajíždějí přibližně dvakrát až třikrát denně. Pokud řidiče ještě zastihnou u vozidla, vykážou ho na místo určené k parkování. V ostatních případech dají za stěrače lístek a přestupek řeší následně drobnou blokovou pokutou.

„Za tento přestupek je standardně pokuta od jednoho sta až do dvou tisíc korun, ale řešíme to rozumně, a to do dvou až třech stovek," sdělil strážník Ondřej Šubr a vysvětlil, že řidiči, pokud zastaví u jezu na Úpě, porušují hned dva zákazy - zákaz odbočení a zákaz vjezdu motorových vozidel.

„Jedná se maximálně o jednoho až dva řidiče denně. Většinou to jsou lidé, kteří tam byli zvyklí parkovat nebo zastavují, aby vyvenčili psy," konstatoval strážník. Doplnil, že lidé už využívají nové parkoviště a projdou se přes most. Upozornil i na probíhající rekonstrukci jezu, u které je potřeba technika. Té by automobily překážely.

Kontrolu parkování měli například v úterý dopoledne strážníci rychle hotovou. Žádné auto u jezu podle Ondřeje Šubra nestálo. Ale o dva dny dříve, v neděli odpoledne, jich tam bylo hned několik.