„Na základě studie bylo rozhodnuto o výstavbě nového parkoviště. Tato stavba bude minimálně zasahovat do stavebních objektů, kterých se bude následně týkat celková revitalizace náměstí. Pouze se v konečné fázi upraví jen výjezd. Výběrové řízení na zhotovitele proběhlo už v loňském roce. Samotná stavba ale byla zahájena na přelomu letošního března a dubna," informoval Josef Vondra, stavební technik městyse.

Se záměrem revitalizovat náměstí přišlo vedení městyse už v roce 2011. Stavební povolení na rekonstrukci bylo vydáno v roce 2013. Projekt byl schválen radou, zastupitelstvem a představen veřejnosti, která jej přijala vesměs kladně. Celkové finanční náklady však byly vyčísleny na třicet milionů bez DPH, což znamená, že celý projekt bude možné uskutečnit pouze za pomoci dotace. „V loňském roce proto rada obce rozhodla o vypracování studie proveditelnosti. Z projektu byly vytipovány jednotlivé lokality, které je možné realizovat samostatně. Jednou z možností je právě zmíněné parkoviště, které bude financované z vlastních prostředků obce. Další vytipovanou lokalitou je možnost výstavby malého parkoviště za bytovým domem na náměstí, tam ale zatím nebylo o jeho realizaci rozhodnuto," upřesnil Josef Vondra.

Po skrývce ornice nastoupili na staveniště archeologové z náchodského muzea, kteří na místě objevili základy starého domu. Ty si zadokumentovaly a mohla se rozběhnout samotná stavba.

„Nyní se musí zhotovit jednotlivé konstrukční vrstvy parkovišť a součástí bude i vybudování nové dešťové kanalizace. Celá akce by měla být dokončena do dvou měsíců. Tím byla zahájena první etapa revitalizace náměstí," doplnil Vondra.

Konečná podoba revitalizovaného náměstí bude připomínat velký kruhový objezd, kde uprostřed bude klidová zóna se zelení. Zelené plochy z náměstí nezmizí, ale spíš se prý ještě rozšíří. Hlavní silnice protínající náměstí bude přikloněna více k obytným domům, aby se tím zklidnila doprava.

Současný rovný úsek svádí k rychlé jízdě a projíždějící automobily ohrožují nejen lidi pohybující se po náměstí, ale především děti, které se pohybují v okolí základní školy stojící přímo na náměstí.

Nová parkovací stání zajistí také dostatek místa pro automobily po dobu rekonstrukce náměstí, kdy tam nebude stání možné.

Kdy ale k samotné realizaci celé plochy náměstí dojde, není zatím vůbec jasné. Vše je pro to sice připravené, ale chybí to podstatné rozpočtem požadovaný finanční obnos.

„V současné době se hledá vhodný dotační program a další možnost získání potřebných finančních prostředků. Bez toho není celý projekt možné realizovat. Z toho důvodu není termín zahájení stavby zatím stanoven. Budeme ale rádi, když se to podaří zrealizovat, protože na nové podobě náměstí byla mezi zastupiteli shoda a kladně ji přijala i veřejnost," dodal Josef Vondra.

Veřejnost se má možnost s projektem revitalizace náměstí seznámit například na panelu, který je umístěn na budově školní jídelny na náměstí ve Velkém Poříčí.