Jedinou připomínkou hranic zůstanou němí svědci– hraniční kameny a cedule upozorňující na vstup do cizího státu. Na silničních přechodech nebudou řidiči ani zpomalovat.

Výjimky zvolného pohybu budou dvě: Krkonošský národní park a přírodní rezervace Bukačka vOrlických horách, kde se bude moci chodit pouze po značených cestách. Což ale vlastně není nic nového.

Ale není úplnou pravdou ani to, že při cestě do zahraničí nebudete potřebovat pas. Občanský průkaz postačí jen těm, kteří ho mají vydaný po roce 1999.Tedy vlastní klasickou zelenou kartičku stzv. strojově čitelným kódem na lícové straně. Je to takový ten dvouřádkový čárový kód pod fotografií.

Vtakovém případě občanský průkaz stačí při cestování do všech zemí EU. Tedy ido Rumunska, Bulharska, Švýcarska a Velké Británie, které členy „Schengenu“ nejsou. Astačí ivNorsku či Islandu, které nejsou ani vEU.

Pokud však máte občanský průkaz staršího data vydání, bez pasu se neobejdete.

Zhraničních přechodů zcela zmizí policsté a posílí jiné složky ve vnitrozemí, především pořáídkovou a dopravní policii. „Celkem jde o85mužů. Byla snaha udržet je co nejvíc vpohraničních městech, kde dohlédnou na pořádek,“ uvedla mluvčí východočeské cizinecké policie Ivana Ježková.

Aze vstupu do Schengenského prostoru, jak se otevření hranic vEU říká, bude vlastně ještě jedna výjimka: mezinárodní letiště vPardubicích. Tam dojde ke zrušení kontrol až 30.března.