Už na začátku března se ve skalách vyskytoval páreček sokolů. Vše nasvědčovalo tomu, že na Chrámových stěnách vzácní dravci, kteří tu však dříve žili zcela běžně, opět zahnízdí. „Dalekohledem se podařilo zjistit, že se do skal nevrátila úspěšná samice s kroužkem 1CY, která zde hnízdila pravidelně od roku 2005. Zřejmě v zimě zahynula," uvedl Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko. Sokolí „královna matka" přitom v předchozích letech vychovala celkem 19 mláďat, a byla tak dosud nejúspěšnější samicí mezi novodobě hnízdícími sokoly na Broumovsku.

V páru ji vystřídala jiná sokolí samice, která měla stejně jako samice s kroužkem 1CY původ v Německu a předchozí dvě sezony pobývala v sousedních Adršpašských skalách. Jenže tato samice koncem března zahynula přímo v hnízdní dutině při snášení vajec. „Příčinou mohly být silné mrazy, které v té době panovaly," uvedl Petr Kafka ze Správy CHKO.

Samičky se v páru vystřídaly

Záhy poté sokolího vdovce pozorovali s další samicí. Podle hnědého zbarvení byla rok stará a nedospělá. Zdálo se proto, že sokoli už letos nezahnízdí. Velkým překvapením tak na konci dubna bylo, když v jedné ze skalních dutin spatřili jinou, tentokrát dospělou samici. Bylo to při snášení vajec. Pro zajištění klidu v okolí hnízda byla proto pro veřejnost jako v předchozích letech uzavřena malá část turistického okruhu v blízkosti Chrámových stěn.

„Turisté ocenili připravené pravidelné prezentace sokolů s odborným výkladem. Návštěvníci měli také téměř každý den možnost podívat se silným stativovým dalekohledem přímo do sokolí domácnosti a pozorovat sokoly při zahřívání vajec na hnízdě v přirozeném prostředí. Někteří turisté vážili i několik set kilometrovou cestu, aby tento vzácný druh mohli spatřit na vlastní oči v přírodě a odnášeli si tak z Teplických skal jedinečný zážitek," dodal Petr Kuna.

Přijatá opatření sice umožnila ptákům zdárně vysedět dvě ze tří vajec ve snůšce, jenže život malých sokolíků bohužel netrval dlouho. Pár dní po jejich vylíhnutí přišly prudké deště a stékající voda promočila hnízdo a mláďata zahynula. Týden už je hnízdo opuštěné a dospělí sokoli se zdržují v širším okolí. Úsek okolo Chrámových stěn je proto opět otevřen.