V sobotu 27. května v 10,00 hodin si občané připomněli, že nelze na krutost a zločiny nacismu zapomenout. V těchto květnových dnech se takováto uctění památky obětem nacistické okupace a kolaborantské okupace protektorátní vlády, konalo na několika místech v Česku. Tato okupace a protektorát stály Československo přes 300 000 obětí, je škoda, že se na tyto oběti mnohdy zapomíná i na místech nejvyšších.

Jak víme z minula, tak lidstvo prošlo dvěma devastujícími válkami. Bohužel se ale nepoučilo. Nelze spočítat, na kolika místech se dnes bojuje. Krev ale teče především pro peníze, potažmo o suroviny a ropu.

Oběti vězňů z nedalekých Sovích hor, kteří patřili do kmenového tábora Gross Rosen, jsou mementem. Snad na této planetě si nikdo novou válku nepřeje. Nebylo by vítěze.

My však připomínáme, že přesně před 75 lety, 27. května 1942, stateční parašutisté, provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Poslední kapitola těžkého období tzv. heydrichiády se odehrála v Končinách nad Červeným Kostelcem a na pardubickém Zámečku.
Tohoto dopoledního aktu se zúčastnili mimo jiné. Předseda národní rady KČP dr.Rudolf Pohán, veterán držitel řádu Bílého lva plk. Jan Povajko, z pověření hejtmana KÚ H.K. p. Rudolf Dus, za voj. velitelství AČR H.K. pplk. Ondřej Socha, za ÚV ČSBS Praha místopředseda Mgr. Milan Andres, skauti ze Dvora Králové, delegace hasičů z CHoustníkova Hradiště, ředitel muzea z Gross Rosen p. Igor Hofman, zástup. velvyslanectví Slovenské republiky p. Dagmar Urbanová.

Pietní shromáždění občanůZdroj: Dušan Gajdoš

Dušan Gajdoš