Přesně takové jsou odpovědi šéfů východočeských firem, mezi kterými provedla hospodářská komora anketu, zda se nechystají proplácet zaměstancům první tři dny nemocenské. Svým lidem to totiž nabídl například elektrárenský gigant ČEZ, který jim proplácí dvě stovky denně, či některé firmy na Plzeňsku.

Z dvanácti východočeských firem, které náchodské komoře odpověděly, se k tomu nechystá ani jedna. Jejich šéfové se takovým úvahám naopak vysmáli.

„Moji zaměstnanci si vydělávají takové výdělky, které je nemůžou přivést při neproplacení tří dnů nemocenské do sociálního problému. Jako benefit požívají o týden delší dovolenou, takže když opravdu bude někdo nemocen, může použít i dovolenou. A také mám několik zaměstnanců, u kterých si nejsem jist, že když je něco „píchne“, že nepoběží si nechat napsat neschopenku. Teď budou jistě dobře přemýšlet, je-li to nutné,“ napsal další.

Odpovědi nebyly anonymní, ale hospodářská komora jména firem přesto nechce zveřejňovat.„I když jsem od 1. ledna 2008 lidem přidal cca 800 korun měsíčně, jejich postoj k firmě a pracovní nasazení se nezměnil,“ přisvědčil ředitel jiné firmy.