Zastupitelé měli jasno už předem

„Přišel ředitel SPELOS Petr Vrzáň osobně. Ptal se, zda lze rozhodnutí o zákazu zvrátit, nebo automaty jen omezit. Řekl jsem mu, to co ostatním. Jde pozdě. Rada už rozhodla a zastupitelé mají jasno. Automaty ve městě nechceme,“ odmítá herny starosta.

„Nulová tolerance automatů je nesmysl,“ reagoval pro Deník ředitel SPELOS Petr Vrzáň. „Je to jen neuvážený krok zastupitelstva, který není veden snahou omezit patologické hráčství, nebo kriminalitu Je to jen vlna populismu, která teď v ČR vládne,” tvrdí. Podle něj lze automaty provozovat tak, aby neškodily společnosti a zisk z hazardu pomáhal rozpočtům obcí i měst tak, jako dosud.

„Radnicím nabízíme sundání jackpotů i reklam na alkohol. Tak, aby do heren nepřiváděly děti. Dokážeme rovněž zamezit vstupu nepřizpůsobivých nebo podnapilých. Vstup do herny je na zvonek, nebo videotelefon. Pokud se vstupu domáhá někdo, kdo může narušit veřejný pořádek, obsluha ho nevpustí. Tak to praktikujeme v Praze 4, nebo i v Liberci. V současné době jednáme i v Mladé Boleslavi,“ argumentuje obhájce heren.

Kontrola dodržování pravidel je podle něj možná a vymahatelná. „S vedením měst a obcí podepisujeme písemné dohody. Pokud by to nefungovalo, dostávají do ruky možnost zasáhnout a problémový provoz zavřít.“

K plošnému zákazu automatů se rozhodli i ve Dvoře Králové nad Labem, kde automaty skončí k 1.1. 2015. Česká Skalice a Nové Město nad Metují jejich provoz omezili. Hlasováni zastupitelů se chystá v Jaroměři. Jasno bude do konce roku.

Herny se přizpůsobí, „ostrouhají“ města

Ředitel SPELOS Petr Vrzáň před plošnými zákazy varuje. „Nulová tolerance povede k jedinému. Část hráčů skončí na internetu, kde je výběr poplatků velmi problematický, nebo nemožný. A dál vzniknou soukromé ilegální kluby. Hráči dostanou svoje karty a budou hrát dál. Jen s tím rozdílem, že se do klubu už nedostane policie a stát ani obce, nezískají ani korunu,“ dodal Vrzáň. (jm)