Město nový návrh na vymezení průzkumného území, sahajícího od Červeného Kostelce až po Trutnov a týkajícího se pětadvaceti obcí z původních šestapadesáti, obdrželo začátkem srpna.V nejbližších dnech pošle na ministerstvo životního prostředí dopis, proč s průzkumem a těžbou nesouhlasí. Jeho silnou zbraní je voda.

„Neodvoláváme se jenom na krajinný ráz a vzhled přírody, ale hlavně na to, že máme podzemní ložisko pitné vody," uvedl červenokostelecký starosta Petr Mědílek. Dodal, že podobně jsou na tom i jiní.

Nyní připravují dotčená města a obce společný postup. Už v pondělí se kvůli tomu sešel starosta Červeného Kostelce se zástupci Zábrodí, Dolní Radechové a Červené Hory. Pomáhá jim i náchodský starosta Jana Birke. Byť Náchoda se to už přímo netýká, neboť z nového návrhu je stejně jako obce od něj na sever vyjmutý, má s tím zkušenosti a obcím poskytuje servis vyššího správního úřadu.

Zdá se, že těžaře se podaří zastavit i díky moratoriu, jehož návrh v pondělí oznámil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Moratorium by jakékoliv snahy o těžbu omezilo do doby, dokud Česká republika nebude mít příslušné právní normy.

„Současná legislativní úprava podle našeho názoru neposkytuje dostatečné právní zajištění celého procesu průzkumu a těžby nekonvenčních zdrojů plynu novými technologickými postupy," uvedl ministr Chalupa.

Podle ministra je zapotřebí navrhnout právní úpravy tak, aby počítaly se současnými technologiemi a jejich vlivem na životní prostředí.

„Sice je moratorium, jak pan ministr oznámil, ale my k tomu říkáme, že je to částečné vítězství. Chceme, aby tady nic takového už vůbec nebylo a vůbec se o tom nemluvilo. Nechce to nikdo," dodal Petr Mědílek.

Námitky musí podat příští týden

Příští týden se chystá setkání starostů všech obcí, kterých se návrh nového průzkumného území týká. Každý z nich pak musí sám do 15. září poslat na ministerstvo životního prostředí svůj postoj k průzkumu. Dá se čekat, že všechny budou odmítající.

„Dnes to vypadá, že co se týče moratoria, tak je to zbytečné, ale pro nás to zbytečné není, protože ten proces se musí nějak ukončit," vysvětlil náchodský starosta Jan Birke. Sám už dříve podal námitku pro porušení správního řádu.