„V minulých letech bylo zvykem navážet ke krčínskému mostu klestí, suchou trávu, větve a podobný organický odpad vhodný k pálení a jen výjimečně se objevil odpad k pálení nevhodný. Bohužel letos množství a sortiment odpadu překonaly veškeré představy i přes upozornění, že zde není místo pro černou skládku," posteskl si novoměstský starosta Petr Hable. Ani upozornění, že místo je monitorováno fotopastí, některé občany neodradilo.

„Je nepochopitelné, že před nedávnem desítky dobrovolníků ve svém volném čase čistily a uklízely město, a na straně druhé se najdou lidé, kteří okolí záměrně znečišťují a jsou naprosto lhostejní k péči o čistotu svého domova," postěžoval si starosta.

Podle Petra Hableho museli pracovníci technických služeb všechen nevhodný odpad odvézt na skládku.

„Nikdo si už neuvědomuje, že tento čas mohli věnovat opravě silnic nebo chodníků," zdůraznil a dodal, že přestože má pálení klestí a současně i čarodějnic u mostu v Krčíně už více než dvacetiletou tradici, bude se zvažovat, zda ji kvůli neukázněným lidem zachovat, a pokud ano, v jakém rozsahu.

Ilustrační foto.
KAM vyrazit na čarodějnice? Vyberte si

LIDSKÁ BEZOHLEDNOST

Fotopast, z níž se záznamy teprve vyhodnotí, v těchto dnech stále monitoruje dané místo.

HROMADA PRO PÁLENÍ ČARODĚJNIC v Krčíně se pozvolna změnila v černou skládku. Ani upozornění, že místo je sledováno fotopastí, některé občany neodradilo.Zdroj: Archiv MěÚ„Je pravda, že poté, co se začalo o problému hovořit, se situace zklidnila a lidé přestali nepořádek navážet," konstatoval starosta. Mrzí ho však především bezohlednost těch, kteří se zbaví nepotřebných věcí v přírodě a ještě se mylně domnívají, že nábytek či pneumatiky se dají legálně a neškodně spálit.

SVOZ I SBĚRNÝ DVŮR

Vedení města proto žádá všechny občany, aby na toto místo již odpad jakéhokoliv druhu nevozili. Starosta zdůraznil, že pro odvoz nadrozměrného odpadu, který se nevejde do popelnice, a biologického odpadu je každých 14 dní určen svoz nadměrného odpadu, který je zajišťován velkokapacitními kontejnery. Ty jsou rozmístěny po městě a občané sem zdarma mohou tento odpad přivézt. Další možností je odvézt nepotřebné věci přímo do sběrného dvora.

Podrobný rozpis svozového kalendáře pro separovaný sběr objemných odpadů a biologického odpadu rostlinného původu je k nalezení na webových stránkách města a v „odpadovém zpravodaji", který městský úřad každý rok v březnu vydává a rozšiřuje do všech poštovních schránek ve městě.