„Prošetřujeme, kolika lidem byla výzva o zaplacení zaslána a žádáme všechny odběratele elektřiny, nejen ze sídliště Plhov, aby požadované peníze rozhodně neplatili a obdržení dopisu s výše popsanou výzvou ohlásili, nejlépe na obvodním oddělení policie v Náchodě," uvedla náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Někteří obyvatelé náchodského sídliště  dostali výzvu k nedoplatku elektřiny během srpna. „V dopise, který je k zaplacení vyzýval, se autor omlouval za interní chybu systému společnosti a požadoval zaplacení částky 480 korun, kterou měl adresát zaplatit na uvedené číslo účtu do určitého data," popsala Prachařová.  Kromě seriózně vyhlížejících formulací a citací zákonů pisatel použil i metodu nátlaku. Kdo nezaplatí, tomu vyhrožoval penále ve výši 150 korun.

Společnost ČEZ, jejímž jménem byla výzva zaslána, se k autorství dopisu nehlásí a upozornila, že muž uvedený v dopise jako pověřená osoba a podepisující se jménem Ing. Petr Panta v ČEZ nikdy nepracoval a nemá žádná oprávnění za ni jakkoli vystupovat.

„Dopisy se sice objevily jen v Náchodě, je ovšem možné, že podvodné dopisy z jiných lokalit nebyly zatím nahlášeny nebo že je podvodník teprve rozešle," varuje Šárka Beránková, tisková mluvčí ČEZ pro východní Čechy.