Tento princip „podobnosti" kdy se objekt rozpouští v zdánlivé nepřípadnosti jiného objektu, svádí k rozmanitým interpretacím mnohých umělců. Podobnou cestou se vydala ve své tvorbě polská fotografka Dorothy Sitnik, která představuje své černobílé fotografie v Café Patro v Náchodě na výstavě Dyptyk.

Dyptyk čili dyptych je zvláštní kategorie fotografie. Obvykle vzniká spojením dvou dokumentárních záběrů, které byly nafocené s odstupem času a často na rozličných místech. Sitnik vytvořila vždy dvě fotografie vedle sebe. Na jedné půlce zachytila svůj stylizovaný portrét analogicky napojený na druhou půlku, kterou tvoří krajinné prvky či přírodní motivy pocitově souznějící s ní samotnou. Subtilní snímky působí velmi přirozeně, analogie je tu napojena na autorku citlivě a nenásilně. Je to zkrátka podívaná, která návštěvníka výstavy nepřestane bavit, a fotografie se mu budou zjevovat ještě dlouho po opuštění výstavy.

Sitnik vystudovala Vysokou školu Fotografie AFA ve Wroclawi a Institut výtvarných umění na univerzitě ve městě Zielona Gora. Od roku 2009 je členkou Svazu polských fotografů. Zúčastnila se mnoha výstav v Polsku, Německu, České republice a na Slovensku. Ve svých snímcích se zaměřuje na problematiku identity. Výstava polské fotografky potrvá v Café Patro do konce listopadu.

 Hynek Šnajdar