Seznamovala starosty z Náchodska s návrhy, jež by měly omezit zneužívání sociálních dávek a přispět ke zvýšení bezpečnosti v regionu, který se dlouhodobě potýká s nárůstem drobné kriminality.

„Hledáme cesty sankcí, které by nebyly v rozporu s Listinou lidských práv a svobod. Jde nám o to, abychom mohli chránit slušné občany před těmi neslušnými. A k tomu jako starostové potřebujete nástroj, kterým lze situaci zlepšit,“ promlouvala k starostům desítky měst Náchodska poslankyně Řápková a zdůraznila, že na celou záležitost je potřeba se dívat nadstranicky, bez ohledu na to, jestli návrh na možné řešení předkládá vládnoucí koalice nebo opozice. „Stejné problémy musí řešit města, v jejichž čele stojí starostové ať z té či oné strany. Je potřeba nepřizpůsobivým občanům dát najevo, že není možné, aby přestupky páchali do nekonečna,“ má jasno poslankyně Ivana Řápková.

„Hronovsko trápí především migrace problémových občanů mezi městy a nárůst drobné kriminality. Chceme eskalaci problémů v násilné konflikty zabránit včas, protože se nechceme ocitnout ve stejné situaci jako starostové na Šluknovsku. Lidé už nechtějí slyšet, že obce nemají nástroje na zajištění veřejného pořádku v obci,“ uvedla starostka hostitelského Hronova Hana Nedvědová.

Starostové, kteří se včera zúčastnili setkání s poslankyní Parlamentu ČR Ivanou Řápkovou, se shodli na tom, že problémům s nepřizpůsobivými občany je zapotřebí čelit zejména dalšími dílčími legislativními kroky, které dají starostům do ruky účinné nástroje ke zmírnění sociálního napětí v jejich obcích.

Nazývat věci pravými jmény

„Musíme umět nazývat věci pravými jmény. Hrozí radikalizace společnosti, protože lidé jsou oprávněně frustrovaní. Nechceme lacině sbírat politické body, ale přicházíme s konkrétními legislativními návrhy, které pomohou zakročit proti těm, kteří trvale narušují pořádek a klidný život v obcích,“ zdůraznila na jednání Řápková. „Stát i města realizují rozsáhlé preventivní programy, staví azylové domy a sociální byty, spolupracují s neziskovými organizacemi, pomáhají integrovat děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, realizují terénní sociální práci, při které pomáhají rodičům s hospodařením a udržováním domácností. Vývoj posledních událostí ale jasně dokazuje, že samotná prevence nestačí,“ dodala Ivana Řápková.
Poslankyně starosty seznámila konkrétně s návrhem novely, která umožní exekuci dávky na živobytí, zároveň ale usnadní dohodu dlužníka s obcí.

Zákaz pobytu za porušení zákona

Další novelou chce Ivana Řápková rozšířit počet sankcí za přestupky a umožnit tak starostům uložit zákaz pobytu až na tři měsíce lidem, kteří se v obcích opakovaně dopouštějí přestupků a nemají v místě spáchání přestupku trvalý pobyt. „Návrhy nešikanují lidi ve špatné sociální situaci. Pouze reagují na fakt, že roste počet těch, kteří trvale zneužívají sociální systém a páchají drobnou kriminalitu,“ doplnila Řápková.

Se zkušenostmi s projektem Záchranný kruh seznámili přítomné starosty úředníci z chomutovského magistrátu. „Pořídili jsme si kamerový systém a důsledně jsme kontrolovali herny, ale i byty v problémových lokalitách. Denně jsme prováděli hromadné kontroly, kdy všechny hlídky najednou byly zhruba hodinu v lokalitě vytipované na základě podnětu občanů. To vše samozřejmě za důkladné spolupráce se sociálním odborem,“ poznamenal ředitel Městské policie Chomutov Vít Šulc. „Dokázali jsme si došlápnout na sběrače barevných kovů a aktuálně máme za sebou zátah proti takzvaným falešným bezdomovcům,“ doplnila vedoucí sociálního odboru Kamila Faiglová.