„V polovině dubna k nám začala létat samička. Hledala zřejmě vhodné místo k zahnízdění. Vídali jsme ji každý den, ale byla plachá, a hned jak nás zahlédla v okně, ulétla," popisuje Eva Macháňová.

V den, kdy se pálily čarodějnice, připravila poštolka svým hostitelům překvapení. V květináči se objevilo první vajíčko. Za další dva dny přibylo druhé. Postupně jich snesla celkem šest.

„Teprve pak na nich začala sedět a se samečkem se spravedlivě střídali," vypráví mladá žena.

Začátkem června, tedy asi po měsíci, se postupně začala líhnout ptáčata. Trvalo to čtyři dny, než byla všechna na světě. Samička je stále zahřívala, seděla na nich a sameček nosil potravu ještěrky, hraboše, slepýše i myši.

„Krmí je pouze maminka, a to přímo ze svého zobáčku do jejich. Tatínek zásobuje rodinku potravou. Nyní je jim už přes 20 dní a pro potravu se vydávají oba rodiče," usmívá se Eva Macháňová.

Pro celou rodinu, hlavně dvě dcery, je to zážitek. „Pozorujeme je opatrně za oknem. I když jsou někdy mláďata sama, rodiče na ně dohlížejí z blízkého stromu a určitě by si je bránili," je přesvědčená.

Kvůli malým dravcům Macháňovi raději vůbec nechodí na balkon, aby je nevyplašili. Sušení prádla a pěstování zeleně tak musí počkat, dokud poštolky nevylétnou z provizorního hnízda.