Po deváté hodině ranní začne barokním procesím, které půjde od Muzea Boženy Němcové ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, kde o půl desáté začíná mše s barokní hudbou. Na dobové nástroje zahrají soubory Ritornello a Literácy Jitčín.

Pokračovat se bude veselým posvícenským průvodem. „Z kostela půjde průvod kolem Bažantice, kde podle tradic utlučeme kohouta, a pak budeme pokračovat k Barunčině škole," řekla Martina Pavlasová z českoskalického folklorního souboru Barunka, který posvícení organizuje.

„Tlučení kohouta je zvyk z pohanských dob, který letos oživíme už potřetí. Netlučeme ale živého kohouta, je to jen divadlo podle dobových tradic, jinak ale zachováváme všechny náležitosti tohoto zvyku," popsala Pavlasová.

Zlatým hřebem celého dne bude bohatá hostina v Barunčině škole. Soubor Barunka předvede posvícenské písně a znovu se představí hudebníci z pražského Ritornella. Součástí hostiny je soutěž o nejchutnější posvícenský koláč.

O vítězi rozhodnou návštěvníci formou ochutnávek a následným hlasováním. Přihlásit se mohou pekařství i jednotlivci.

Českoskalické posvícení je poslední letošní akcí Jiřinkových slavností. Ty se konaly v České Skalici a v Ratibořicích od 11. září . (ik)