V divadle Dr. Josefa Čížka šlo o prevenci zaměřenou na užívání alkoholu a jiných omamných látek před řízením motorových vozidel a během něj, zejména v souvislosti s předchozí návštěvou diskoték a nočních klubů.

Projekt dále varuje před rychlou a nezodpovědnou jízdou a klade důraz na používání bezpečnostních pásů.

To vše prostřednictvím moderních komunikačních prostředků, srozumitelných hlavně teenagerům – žákům 9. tříd základních škol a studentům škol středních.

Heslem hodinového představení bylo „Nikoho nepoučovat“. Poučit se musel divák sám. Ze začátku to vypadalo na dobrou zábavu – DJ mixující poslední moderní hity, disco, tanec.

Večerní víkendová atmosféra vtáhla diváky do děje. Poté přišel střih a následovaly záběry vážných dopravních nehod. Smrtelná zranění, hrůza a křik. I to by se dalo nazvat „víkendovou atmosférou“, vždyť nejvíce dopravních nehod se u této věkové skupiny děje právě při návratu z diskoték a zábav.

Zaskočení diváci následně vyslechli pravdivé příběhy zástupců tří hlavních složek Integrovaného záchranného systému (IZS) - policisty, hasiče a záchranáře. Jejich slova byla strohá a přesně popisovala, co se stalo. Nepoučovali, jen líčili, co viděli a jak ve své práci postupovali. Velmi silným emotivním zážitkem zapůsobil i příběh vozíčkáře. Autentická zpověď člověka, kterému nehoda na motorce změnila celý život.

Realita, která by se mohla stát komukoliv z přítomných.

Slzy do očí pak vehnaly filmové záběry se zpovědí matky, která při nehodě přišla o syna. Mládež se tak zprostředkovaně vcítila i do role zoufalého rodiče.

„Přísahám, že už budu na motorce opatrný a nikdy před jízdou nebudu pít. Dost to na mě zapůsobilo. Fakt, bylo to zajímavý a poučný,“ pronesl těsně po představení Mick Mateska, žák 9. třídy ZŠ Komenského.

The Action splnila každopádně svůj účel. Za dobu svého trvání oslovila tisíce lidí v Čechách i na Slovensku. Její premiéra se uskutečnila v prosinci roku 2004. Generálním partnerem tohoto projektu je oddělení BESIP Ministerstva dopravy. Z výsledků průzkumu agentury STEM v roce 2008 vyplývá, že The Action v drtivé většině trvale ovlivňuje chování mladých lidí v silničním provozu.

„Momentálně je projekt sice ohrožen a zde v Náchodě to byla prozatím letošní derniéra, ale budoucnost je v jednání a doufáme, že se nám podaří v něm pokračovat“, řekla Deníku manažerka projektu Tereza Vondráčková.

(Regina Hellová)