„Ani u jednoho z uvedených případů nebyla hospitalizace nutná. Osoby neberou ani antivirotika a jsou v domácí izolaci s různými příznaky virózy, kašle, rýmy a s nízkými teplotami,“ upřesnil ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera.

Na Hradecku evidují hygienici pětadvacetiletou ženu, devítiletého chlapce, který přijel z Anglie a ve městě je na návštěvě, a posledním zjištěným případem je čtrnáctiletý hoch z hradeckého okresu.

Mezi nakaženými virem pandemic H1N1 neboli prasečí chřipkou je také třináctiletý chlapec z Náchoda, který se stal prvním potvrzeným případem v kraji. Nemoc byla poté zjištěna i u jeho strýce, jenž s ním žije v jedné domácnosti.

Hygienici jsou o podezřelých případech lékaři informováni, epidemiologové mají pohotovost. Další opatření však hygienická správa zatím nepřijala, stejně jako fakultní nemocnice.

„Jsme ve stadiu bdělosti, kdy vývoj sledujeme, ale chřipka má zatím vcelku lehký průběh. Řekl bych výrazně lehčí než u standardních chřipek,“ uvedl před časem ředitel nemocnice Leoš Heger. Vysvětlil, že horší situace by nastala v případě zmutování viru do těžší formy. „Žádné náznaky, že by něco takového mělo nastat, zatím nejsou,“ dodal Heger.

O nákaze prasečí chřipkou na Hradeckou čtěte ZDE: