Klidní můžou zcela jistě zůstat oba dva východočeští hejtmani a s nimi starostové největších měst, většina zdejších profesionálních hasičů a praktických lékařů, s nimi také velká část zaměstnanců energetických firem, potravinářství, pracovníků vodáren a tepláren, čerpadláři či část řidičů hromadné dopravy.

Ti všichni a s nimi i část pracovníků z dalších odvětví, která jsou nutná pro chod státu, se dostanou na seznam půl milionu vyvolených z deseti milionů obyvatel Česka, kteří dostanou vakcinu proti prasečí chřipce.

Naopak na vojáky či zastupitele (a ani poslance) se zřejmě nedostane. Narozdíl od ohrožených skupin pacientů, například cukrovkářů nebo lidí s nemocných srdcem.

Seznamy zatím nejsou definitivní. Krajské hasičské záchranné sbory mají vytipované počty lidí ze stěžejních odvětví tzv. „kritické infrastruktury“ zaslat do úterý na pražské ústředí hasičů. To pak společně s ministerstvem zdravotnictví seznam doladí.

Podrobnosti úřady tají. Chtějí zabránit panice. Dokolečka ale zdůrazňují, že tyto seznamy nejsou o konkrétních jménech, nábrž jen o počtech.

„Při zpracovávání podkladů jsou brány v úvahu subjekty kritické infrastruktury. Tyto prioritní subjekty by měly Hasičskému záchrannému ČR do poloviny září dodat počty lidí, kteří jsou nezbytní pro zajištění jejich chodu. Jde ale zatím jen o počty lidí, Hasičský záchranný sbor ČR nesbírá jména konkrétních lid,“ uvedl Petr Kopáček, mluvčí generálního ředitelství hasičů.

„Generální ředitelství vybírá z celkových devíti skupin kritické infrastruktury čtyři prioritní skupiny, bez kterých se stát a celá společnost neobejde, a pro které by byly vakcíny určeny,“ dodala mluvčí pardubických krajských hasičů Vendula Horáková.

Které skupiny to jsou, však odmítla upřesnit. Je to tajné.

„Unáhlené zveřejnění by mohlo mezi lidmi nadělat zlou krev,“ řekl vysoký důstojník hasičů. „Seznam je navíc pouze předběžný, bude se ještě dolaďovat.“

Vypracování seznamu měly mít společně s hasiči na starosti i krajské úřady, ty to ale převážně nechaly na záchranářích. Vychází se při tom ze dvou stávajících dokumentů: krizových plánů krajských úřadů a pandemických plánů hygieniků.

„Ministerstvo zdravotnictví podle těchto seznamů zvolí vhodnou vakcinační strategii. Děláme zatím jen jakousi inventuru v oblasti kritické infrastruktury, mapujeme potřeby,“ dodal Kopáček.

V současnosti zpracováváme informace pro Ministerstvo zdravotnictví tak, aby mohlo zvolit vhodnou vakcinační strategii. Děláme jakousi inventuru v oblasti kritické infrastruktury, mapujeme potřeby.V sou­časnosti zpracováváme informace pro Ministerstvo zdravotnictví tak, aby mohlo zvolit vhodnou vakcinační strategii. Děláme jakousi inventuru v oblasti kritické infrastruktury, mapujeme potřeby.

Na východě Čech onemocnělo 30 lidí

Východní Čechy/ Která odvětví patří mezi těch devět vyvolených, z nichž se budou vybírat lidé, kteří dostanou přednostně vakcinu proti prasečí chřipce?

Záchranáři to tají, ze známých protikrizových plánů je to ale snadné zjistit.

Především jsou to hasiči a zdravotníci. Mezi lékaři budou mít prioritu praktici („obvoďáci“) a personál infekčních klinik. Následují vybraní pracovníci z firem zabývajících se energetikou, vodním hospodářstvím, potravinářstvím, zemědělstvím a dopravou. Okrajově sem též budou zařazeni pracovníci správy komunikací, počítačoví technici, zaměstnanci bank a pochopitelně vedoucí funkcionáři veřejné správy (vedle starostů a hejtmanů vedoucí úředníci z protikrizových oddělení).

V Královéhradeckém kraji v současnosti evidují 20 případů prasečí chřipky, v Pardubickém deset. Většinou jde o lidi, kteří pobývali v zahraničí.