Komplex se skládá ze sedmi železobetonových objektů nejvyšší třídy odolnosti, které spojují podzemní chodby. Tvrz měla bránit Československo po nástupu Adolfa Hitlera k moci v Německu. Dnes je častým výletním cílem, láká zájemce o historii, koná se zde řada zajímavých akcí.

Jednou z nich bude i vzpomínkový den, který se uskuteční v sobotu 9. září a uctí památku všech, kteří opevnění stavěli a chtěli ho bránit. „Pokřtíme knihu, která se týká důstojníka Jaroslava Purkyta. Ten v roce 1938 pobýval na Náchodsku, zapojil se do odboje a nacisti ho popravili,“ sdělil správce pevnosti a autor knihy Richard Švanda.

Kromě zajímavých přednášek a komentované prohlídky pevnostní linie jistě zaujme vojenské ležení a muži v historických uniformách připraví pro návštěvníky srubu Jeřáb ukázku výcviku vojáků v roce 1938.

„K vidění budou také řády a vyznamenání z období první republiky a v novém hodinovém dokumentu nahlédneme i do nepřístupných částí pevnosti,“ prozradil Richard Švanda.

Pevnost Dobrošov patří mezi národní kulturní památky. Na jaře příštího roku jí čeká rekonstrukce, jejíž součástí by měla být nová provozní budova, opraví se všechny tři bunkry na Dobrošově, vybuduje se výtah do podzemí i nové expozice.

O ceně Památky děkují rozhoduje veřejnost
O ceně Památky děkují rozhoduje veřejnost

Vzpomínkový den

Sobota 9. září

10 – 11 hodin: Slavnostní zahájení, nástup jednotky v dobových uniformách k uctění památky všech, kteří opevnění stavěli a chtěli ho bránit. Křest nové knihy o majoru Jaroslavu Purkytovi, důstojníkovi 48. pěšího pluku Jugoslávie.
11 hodin: Přednáška Eduarda Stehlíka o zahájení stavby opevnění na Náchodsku
12 hodin: Přednáška o životě J. Purkyta s účastí jeho rodinných příslušníků
13 hodin: Komentovaná prohlídka pevnostní linie
19 hodin: Promítání nového dokumentu o Pevnosti Dobrošov a nepřístupných místech