Zvlášť Franc, který se ještě do pondělí věnoval přípravě vyjednávání o nové koalici v krajském zastupitelstvu. Včera však už objížděl Náchodsko. Kromě náchodského starosty Jana Birke ho přijel podpořit i samotný místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Zavítali do Hronova, do hasičské zbrojnice ve Velkém Poříčí, na policii v Náchodě a do náchodské nemocnice. Navštívili i výrobce zdravotnického materiálu v Červeném Kostelci. Dnes jede Franc do Nového Města nad Metují a do Jaroměře.

Před druhým kolem dva duely

Čeká ho také duel s Markovou v televizním pořadu Otázky Václava Moravce. S poslankyní se potkal už včera v rozhlasovém duelu v Hradci Králové. Ve čtvrtek však už bude opět přesvědčovat obyvatele osobně, tentokrát na Broumovsku.

„Chtěl bych lidi přesvědčit, že jsem pro tento region a kraj zajistil, řekl bych, mnoho dobrých věcí. V regionu žiji a znají mě a na tyto zkušenosti se mnou bych je chtěl odkázat," uvedl Franc. Snaží se s lidmi potkávat na náměstích nebo při návštěvě různých institucí. „Dělám to spíš neformálně. Nejedná se o klasické volební mítinky," dodal Franc.

Nemá ani čas vydechnout. „Až bude koaliční dohoda na kraji, tak si vezmu delší dovolenou. Tím myslím tak týden," doplnil.

Podobně je na tom také Marková. V sobotu si na finálovém večeru Nej sestřička v náchodském Beránku dala skleničku na oslavu a od té doby už se věnuje druhému kolu voleb. Jen včera uvažovala, že si ještě zaběhne zacvičit.

„Mým úkolem je, abych první pozici, kterou jsem tak nečekaně získala, obhájila," uvedla. V pondělí proto připravovala se svým volebním štábem, jak zorganizovat kampaň tak, aby přesvědčila voliče, ať jdou znovu volit. Chtěla by stejně jako Franc oslovit i ty, kteří v prvním kole volili kandidáty z pravostředového spektra.

„Jsem k dispozici svým voličům a dál budeme pokračovat v kontaktní kampani, setkávání s lidmi, rozdávání materiálů tak, jako to dělám vždycky, protože to je moje práce, kterou dělám už dlouhodobě," uvedla Marková. Její kampaň vyvrcholí ve čtvrtek na náměstí v Náchodě.

Na Náchodsku kandidoval do Senátu rekordní počet lidí, a to jedenáct. Souboj proto nebyl vůbec lehký. V prvním kole dělilo Markovou a France jen těsné procento hlasů voličů. Marková získala 16,5%, Franc 15,9%. Navíc senátní obvod Náchodsko sahá od Broumova až skoro k Hradci Králové po Třebechovice pod Orebem.

Anketu, ve které můžete tipovat vítězného senátora, najdete ZDE