Uprostřed expozice je k dispozici také dílna, kde si návštěvníci mohou sami vyzkoušet vystřihnout a slepit model, který si odnesou jako ojedinělý suvenýr z návštěvy muzea. Pořádají zde ale i řadu interaktivních programů a soutěží.

Předlohou se stane jeden z exponátů

Od léta loňského roku je novinkou muzea představení vybraného exponátu ze sbírky, který se stane modelem měsíce. Podle předlohy bude vyrobena i vystřihovánka, která bude k dostání v muzeu, popřípadě na webových stránkách muzea.

Také v letošním roce bude Muzeum papírových modelů každý měsíc zvát návštěvníky a představovat jim nejzajímavější modely ze stálé expozice nebo z aktuálních krátkodobých výstav.

„Ti co už u nás byli, určitě viděli předlohu lednového modelu na vlastní oči. Na Masarykově náměstí, které je památkovou zónou, najdete kromě obchodů i kašnu, morový sloup, dokonce i pramen a samozřejmě radnici. Radnice je postavena v barokním stylu, ovšem doplněna věží s cimbuřím ve stylu tudorovské gotiky. V radnici sídlí také městský úřad. Ještě před pár lety byla radnice natřena v pastelově zeleno-bílém hávu, dnes má vínově-bílý háv. A právě radnice se dočkala i zpracování do papírového modelu," vysvětlila ředitelka muzea Martina Váňová.

Vystřihovánka radnice je vyrobena

Podle této předlohy byla také vyrobena vystřihovánka, jejímž autorem je František Sochor, který je známý především vystřihovánkami modelů dopravních, hasičských, stavebních a vojenské techniky pod značkou Firebox. Ale jak je vidět, umí nakreslit i povedený model architektury.

„František Sochor zpracoval vystřihovánku v několika variantách náročnosti, aby si model radnice mohl postavit každý. Pro nejmenší a začínající modeláře je určena jednoduchá verze vystřihovánky, která se vejde na jednu stránku. Pro středně zkušené je připravena radnice ve větším a detailnějším zpracování na pět stránek. A pro ty již zkušené profíky je tato verze rozšířená o plastické zpracování detailů," upřesnila Martina Váňová.

Předlohu je možné stáhnout z webu

Postavit model radnice si může vyzkoušet každý. Všechny verze vystřihovánky Polické radnice jsou dostupné a zdarma ke stažení na webových stránkách muzea, a to na www.mpmpm.cz, v sekci „ke stažení".

„Věřte, že vám ta nejtěžší varianta dá opravdu pořádně zabrat, když potrápila i velezkušeného modeláře, Michala Kavaliéra. Přesto se s ní popasoval naprosto perfektně, jak můžete ostatně vidět na přiložené fotografii jím slepené radnice," doplnila ředitelka muzea.

Mezi papírovými modeláři je prý Michal Kavaliér dobře známý, jelikož nebylo soutěže, kde by nevyhrál nějakou z medailí. Na svém modelářském kontě má i několik mistrovských pohárů. Pomáhá též autorům vystřihovánek jako kontrolní stavitel modelů před vydáním.

Nejlepší modelář bude vystavovat

„Michal Kavaliér slepí, na co přijde, a co se mu dostane do ruky, a to od jakéhokoliv modelu z časopisu ABC a jiných vydavatelství, z internetu. Slepí si bez problémů náklaďáky v měřítku 1:300 i s otáčivými kolečky a sklopnou korbou, ale i Zlatou uličku v titěrném mikro měřítku 1:14000," říká Martina Váňová.

Chcete-li se o jeho kvalitách přesvědčit a obdivovat modelářský um a přesnost jednoho z našich nejlepších modelářů, budete mít jedinečnou šanci přímo v muzeu v prvním čtvrtletí roku 2016. Právě modely slepené Michalem Kavaliérem budou náplní vitrín pro další sezónní výstavu v Polickém muzeu. Slavnostní zahájení výstavy se bude konat už příští sobotu 23. ledna od 14.00 hodin.