Práce na slučování obou částí náchodského oddělení rehabilitace by měly začít už letos. Čtyřměsíční rekonstrukce má vyjít na 12 milionů korun. Ty Královéhradecký kraj uvolní z Fondu rozvoje a reprodukce pro odvětví zdravotnictví. TEĎ JSOU ODDĚLENÉ

Doposud se ambulantní a lůžková rehabilitace nacházejí každá v jiném areálu. Ambulance navíc za téměř půl století nedoznala výraznějších změn.

„Na pracovišti chybějí individuální cvičebny, které by poskytovaly dostatečné soukromí pro konzultace i pro samotné cvičení a v neposlední řadě umožnily využívat moderní postupy a metodiky. Rozdělení jednoho pracoviště do dvou areálů navíc přináší organizační komplikace. Není totiž možné efektivně využívat zdravotnický personál. Zamýšlená investice tak umožní uspokojit daleko více pacientů v kratší době a pracoviště bude schopné konkurovat lépe vybaveným privátním zařízením," informoval Deník krajský radní pro oblast investic Josef Dvořák.

Management nemocnice bude během prováděné rekonstrukce a následné výstavby dalších budov úřadovat z přistavených mobilních kontejnerů. V sestavě jedenácti buněk o délce 9 metrů a šířce 2,4 metru, do nichž se bude vstupovat po ocelovém schodišti, bude sídlit až do doby, než se vybuduje nový pavilon „K". V tom se pak bude nacházet zejména rentgen, operační sály, ARO, chirurgická JIP, porodnice a dětské oddělení.

JAKO PŘED STO LETY

Skutečností je, že kromě dvou pavilonů odpovídá současný stav nemocnice době jejího vzniku před 100 lety. Nevyhovující jsou budovy, operační sály i sítě. Kraj nyní po dvou neúspěšných pokusech chystá vypsání třetího tendru na přestavbu nemocnice za 1,3 miliardy korun.

MĚLO SE ZAČÍT DÁVNO

Přestavbu nemocnice kraj chystá mnoho let. Podle původních představ se mělo začít stavět v roce

2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky a dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.