„Vzpomínám si na to dobře, jako by to bylo včera,“ řekla nám hned na úvod Věra Klimešová (83), která ve výměnku, na který meteorit tehdy dopadl a poškodil střechu, nyní bydlí.

„Byli jsme všichni venku, i sousedka, když v tom začalo ve vzduchu něco svištět.. Dopadlo to tady na střechu,“ ukázala nám Věra Klimešová přesné místo, kam před čtyřmi desítkami let dopadl kus kamene, který přiletěl z nebe. „Okamžitě nás napadlo – při pohledu na díru ve střeše – že by to mohl být meteorit. Začali jsme tedy hledat na zemi v trávě, a po chvíli hledání jsme něco skutečně našli. Byly to celkem tři kusy kamene – jeden větší a dva menší,“ zavzpomínala na unikátní životní zážitek Věra Klimešová.

Jak dodala, manžel Václav poté, co zjistil, o jakou vzácnost jde, odvezl kameny do Police nad Metují. Z Police pak putovaly do nedaleké hvězdárny v Úpici, odkud díky rychlému zásahu pracovníků byl hlavní exemplář letecky převezen do výzkumného ústavu Maxe Plancka v německém Heidelbergu k radioizotopickému studiu. Právě tam byly shodou okolností zkoumány i některé vzorky hornin přivezené z Měsíce posádkou kosmické lodi Apollo 11. „Polický“ meteorit se tak stal prvním tělesem tohoto druhu na světě, které mohlo být zkoumáno stejným způsobem. Zkoušky určily stáří meteoritu, složení a dráhu, po které obíhal.

Mimo to byl tento suchodolský kamenný meteorit (chondrit), který dostal jméno „Police“, zkoumán také v laboratoři v USA.

Původní těleso mělo hmotnost 840 gramů, z čehož na úlomky připadlo asi 60 gramů. V současné době je uchováno v Národním muzeu v Praze.
Předpokládalo se, že jiné úlomky meteoritu dopadly na nedaleké polské území. Avšak veškeré pokusy o dohledání dalších úlomků v místě předpokládaného dopadu v Polsku skončily bohužel neúspěchem.

„To, že nám spadl meteorit na střechu, jsme s manželem vždy považovali za velkou událost,“ svěřila se nám Věra Klimešová. Na nezapomenutelný zážitek starý přesně 40 let spolu s rodinou často vzpomíná. Například při různých rodinných oslavách, které jsou – vezme–li se v úvahu, že má paní Klimešová 20 pravnoučat – opravdu velice početné.

„Byla by škoda, kdyby to mělo upadnout v zapomnění,“ řekla nám Věra Klimešová nad starým albumem plným zažloutlých černobílých fotografií, ve kterých hledala právě tu „meteoritovou“. Nakonec ji opravdu našla. Zažloutlý snímek, na kterém se pyšní kus kamene. „Podívejte, to je on…“