Dnes 11. října odpoledne o nich přijíždí na zámek v Ratibořicích jednat ministryně kultury Alena Hanáková.

Město udržuje kopec i medvědárium

Na skutečnost, že náchodský zámek je neoddělitelnou součástí města, chce šéfku resortu kultury upozornit náchodská místostarostka Drahomíra Benešová.

„Ráda bych paní ministryni řekla, že státu se zámkem pomáháme. Pravidelně se podílíme na údržbě nejen kopce, ale i medvědária, které jsme spolu s veřejnou službou a Národním památkovým ústavem v Josefově celé natřeli. Jednalo se o více než dvě stě hodin práce a památkáři poskytli pouze barvy. Za práci jsme si nic neúčtovali. Snažíme se, aby město a zámek tvořily jeden celek. Proto si myslíme, že můžeme požádat ministerstvo, aby na něj nezapomnělo," míní Benešová.

Připomíná, že zámek je výkladní skříní města a kdo přijede do Náchoda, tak zamíří většinou nejprve k němu. „Lidé se pak diví, jak je možné, že je v takovém stavu," dodává místostarostka.

Pro ministryni kultury mají zástupci náchodské radnice připraveny písemné materiály i fotodokumentaci, které vypracoval kastelán zámku v Náchodě Jiří Růžička. Týkají se hlavně zadního traktu areálu. Současně upozorní na diplomovou práci studentky, jež se za pomoci památkářů z Josefova, kteří ji poskytují archivní materiály, věnuje dendrologickému průzkumu náchodského kopce .

Obnovený Panský dvůr by nespadl

Na programu bude i jednání o osudu celého památkového areálu v Ratibořicích. V turisty oblíbeném a vyhledávaném Babiččině údolí čeká památek na obnovu více.

„Rádi bychom získali investice na záchranu Panského dvora, který by po obnově a zpřístupnění přispěl ke zvýšení cestovního ruchu," říká kastelán zámku v Ratibořicích Ivan Češka.

Panský dvůr má sice nedávno opravenou střechu na hlavní budově takzvaném Kavalierhausu, avšak jen to k obnově jeho rozsáhlého areálu nestačí.