Velká dobrodružství s Hupem a Hopem zažívá tento týden třicítka dětí od čtyř do deseti let v náchodském Středisku volného času (SVČ) Déčko.

Námořnická plavba s opičáky z loutkové pohádky je hlavním tématem příměstského tábora pro tento týden. Zatímco rodiče musí chodit do práce, jejich ratolesti se každý den vydávají vzhůru za dobrodružstvím.

„Na tábor chodí i školáci tak do třetí třídy. Pro starší pořádáme tábory pobytové.  Příměstský tábor je určen především pro děti, které nemohou chodit do školky a potřebují nějaký náhradní program. Rodiče tak nemusí složitě shánět náhradní hlídání," vysvětlila hlavní vedoucí tábora Tereza Išová.

Tento týden je ve znamení pohádkového tématu. Vedoucí se inspirovali loutkovou pohádkou ze starého seriálu Hup a Hop (1968).

„Nás zaujalo opičí téma a hrajeme si na námořníky. S dětmi se tak vydáváme na zajímavé námořnické výpravy," upřesnila Tereza Išová.

V pondělí děti trénovaly námořnické dovednosti. Ty jim budou dobré, aby obstály na moři. Děti také vyrazily najít vzkaz v láhvi a potom se pustily po stopách, hrály na stopovanou.

Děti se v tomto týdnu seznámí rovněž s podmořským světem, naplno si užijí vodní hrátky. Připraveny k tomu jsou dva nafukovací bazénky, v nichž už je příjemně teplá voda.

Ve čtvrtek čeká na děti velké dobrodružství. Ty, které se na to cítí a mají odvahu, budou mít příležitost na táboře přespat. Vedoucí prozradili, že součástí této akce bude i společná noční výprava.

„Na táboře se mně moc líbí, je to tady super. Máme dobré vedoucí a hrajeme hry. Hodně si povídáme a někdy koukáme na pohádku Hup a Hop. Ještě jsme se nekoupali, ale už se na to těšíme. Je pěkně, tak to snad dopadne. Je to tady lepší než doma," svěřil se Máťa.

Potvrdila to i Míša: „Každé ráno se těším, až půjdeme na tábor. Odpoledne se mně domů moc nechce. Baví mě hraní her a mám tady hodně kamarádů."

Příměstský tábor Hup a Hop je tábor s denní docházkou. Pro děti je tu zajištěn program i strava. Všechny aktivity probíhají přímo v areálu náchodského SVČ Déčko nebo v okolním lese. Mezi dětmi, které sem tento týden docházejí, není prý nikdo, komu by se stýskalo a chtěl domů. „Je to spíš naopak. Když mají jít domů, tak se nikomu nechce," potvrdili vedoucí.