Těžké je podle zaměstnavatelů najít pořádného řemeslníka nebo technického pracovníka. Takový truhlář by si přitom vydělal do 20 tisíc. Už půl roku nabízí dvě taková místa Pavel Urban z truhlářství v České Skalici.

„Lidé jsou, ale je s nimi špatná domluva. Soběstačnost, šikovnost a zodpovědnost jsou zásadní věci, které vyžaduji. Tyhle vlastnosti se horko těžko spojují v jednom člověku a těžko se hledá," říká Pavel Urban. Hodně truhlářů je podle něj ve fabrikách, kde mají stálou pracovní dobu a jistý plat.

Svářeč či soustružník si v okresních poměrech může vydělat 16 až 20 tisíc korun, kdežto projektant či konstruktér od 25 do 35 tisíc.

„Konstruktérů a projektantů, lidí, kteří mají zkušenosti s provozem, nebo vyučených svářečů a obráběčů je stálý nedostatek," uvedla Dana Podaná ze společnosti Farmet, kde se vyrábí zemědělské stroje. Záleží podle ní na období v roce, jak se firmě daří shánět nové zaměstnance. Třeba nyní totiž nastoupilo na trh práce hodně absolventů technických oborů, proto to není až takový problém.

Podle ředitele Úřadu práce v Náchodě Petra Hlavizny by hledání zaměstnanců obtížné být až tak nemělo, neboť v evidenci je nezaměstnaných lidí dost. Na Náchodsku bylo v červnu bez práce 3 791 lidí. Míra nezaměstnanosti se však s létem snížila z 6,4 na 6,2 procenta. Vliv na to mají sezonní práce, které se odbývají nejčastěji ve stavebnictví, zemědělství nebo v restauracích.

„Přes léto míra nezaměstnanosti mírně poklesne a na podzim se lidé do evidence vracejí," uvedl ředitel Hlavizna. Situaci s nezaměstnaností na Náchodsku označil jako relativně stabilní bez velkých výkyvů. Je to způsobeno tím, že v regionu je více poměrně větších zaměstnavatelů.

Úřad práce nabízí třeba pět volných míst řidičů autobusu za 17 až 19 tisíc korun měsíčně nebo možnost zaměstnání řidiče mezinárodní kamionové dopravy, který si má vydělat od 28 do 33 tisíc. Řidiči pro přepravu v rámci České republiky nabízí zaměstnavatel mzdu od 15 tisíc. Na tolik láká jedna firma i účetní. Takový elektrikář dostane měsíční mzdu od 12 tisíc korun, zatímco třeba číšník či servírka po absolvování střední školy od devíti tisíc korun.