V Opatově na Svitavsku nabízejí rodičům, kteří dají své dítě do zdejší školy, vedle 3000 korun na ruku dekret na obecní nájemní byt. Až sem totiž došla kritická situace se zoufalým nedostatkem dětí. Zdejší škola bojuje o přežití. Má podle ministerských tabulek příliš málo žáků. „Byty jsou k dispozici pro rodiny s dětmi. Máme ale jednu podmínku. Jejich potomci nastoupí do opatovské školy,“ přibližuje taktiku starosta Petr Kovář.

Letos přivítají u zápisu deset dětí. Opatov není v okolí zdaleka jediná obec, která bojuje o zachování vlastní školy. Dva tisíce korun dávají všem prvňáíčkům i nedaleké Trstěnice. V lavicích tady nyní sedí 91 dětí a 28 jich schází do normálního provozu. Na nutnost redukce řady malých a poloprázdných vesnických škol poukázala i nedávná výroční zpráva o školství Pardubického kraje.

Krajská radní Marie Málková však veškeré úvahy o rušení či slučování škol rázně odmítla. „Jsme sice kraj s největším počtem škol, které mají výjimky z minimálního předepsaného počtu žáků ve třídách, ale budeme i za tyto malé školičky bojovat,“ ubezpečila rodiče.

„Naše páky, jak vesnice přimět ke slučovaní, jsou chabé. Zbývají jen morální apely.A který starosta si vezme na triko, že to byl on, za něhož byla v obci zrušena škola?“ řekl šéf odboru školství pardubického krajského úřadu Karel Peška.