„Je tedy více než pravděpodobné, že o „umělce" nešlo," zkonstatoval Birke. Radnici ale navštívila Probační a mediační služba, která jeden z případů sprejerství řešila. Šlo o nezletilého chlapce, který v únoru poničil podchod pod tratí mezi Raisovou ulicí a Volovnicí. Na radnici přišel spolu s matkou a úřednicí probační služby. Výsledkem jednání byla dohoda, podle níž chlapec odpracoval svůj podíl škody pomocnými pracemi ve prospěch města.

„Považuji to za první vlaštovku, jak i ostatním ukázat, že by si příště měli rozmyslet ničit městský majetek. Chlapec, který měl tu odvahu se přiznat, si již svou škodu odpracoval. Mé poděkování patří především představitelům Probační a mediační služby, jejichž prostřednictvím se tento konkrétní případ podařilo vyřešit a vnést do toho i výchovný aspekt. Pracovnice náchodského střediska podobné věci řeší každodenně a málo se o jejich práci ví," dodal starosta Birke.

Úřednice náchodského střediska Probační a mediační služby Aneta Hejcmanová dodala: „Ani nám ve spolupráci s městem nešlo o přílišnou medializaci chlapcovy odpracované „škody". Co však je na celé věci velmi pozitivní? Že se chlapec postavil k problému čelem a chtěl ho řešit. Věřím, že podobný rozmar si právě díky těmto zkušenostem příště rozmyslí."