Teprve po několika minutách k ní někdo přišel a snažil se jí pomoci. Pokud by se nejednalo o fingovanou nehodu s nastrčenou figurantkou Terezou, kdo ví, jaké následky by si dívka odnesla.


Redaktoři náchodského deníku si pro tento test vybrali Karlovo náměstí Nezdržuje se na něm tolik lidí aby mohli tvrdit, že si ležící dívky nevšimli, a zároveň kolem ní prošlo dostatečné množství občanů, kteří jí mohli poskytnout první pomoc.


„Nepomohl jsem jí, protože jsem si myslel, že je zfetovaná, opilá nebo prostě jenom klopýtla. Nepomohli jí ani ti, co šli přede mnou a tak jsem odešel, řekl nám Richard, který se o „zkolabovanou“ Terezu nestaral. Dalších několik minut ležela figurantka na zemi, někteří ji obcházeli, občas někdo z kolemjdoucích zaváhal, ohlédl se a pokračoval dál.


„Je to velmi dlouhá doba, během které jí nikdo neposkytl pomoc a v některých případech rozhoduje každá minuta. Ovšem pomoci ohroženému člověku vyžaduje u laika značné množství odvahy. Lidé mají v podobných situacích opravdu těžké rozhodování, ale přesto by se měli snažit poskytnout první pomoc,“ tvrdí David Vrzal, který pracuje u Vodní záchranné služby Náchod.


Po několika minutách se přece jen někdo odhodlal a začal se ležící dívkou zabývat. „Pomohl jsem jí, protože lidé by si v takových situacích měli pomáhat. Nikdo nikdy neví, zda se v takové situaci neocitne právě on,“ myslí si Václav Hrnčíř z Nového Města nad Metují. Ten se jako první začal starat o osud figurantky Terezy. Nebylo to prý poprvé, kdy se snažil někomu poskytnout první pomoc.

„Pokud by mi něco bylo, nikdo by si mě ani nevšiml,“ říká Tereza

Jak uvádíme na první straně, ležící dívkou na Karlově náměstí se po několik minut nikdo z kolemjdoucích nezabýval, až teprve Václav Hrnčíř z Nového Města nad Metují přiskočil nastrčené figurantce na pomoc. „Člověk nikdy neví, jakému člověku zrovna pomáhá. Může být opilý, ale přesto si pomoc zaslouží. Nikdy jsem nepřemýšlel, zda někomu pomoci nebo ne, ale pomoc jsem vždy ochotně poskytl,“ říká Hrnčíř. Nebyla to jeho první zkušenost z poskytnutí první pomoci. Jednou jsem již pomáhal opilému muži na vlakovém nádraží, který spadl na zem a praštil se do hlavy. Zavolal jsem záchrannou službu.“


Druhý pokus dopadl sice o něco lépe, i když si zpočátku kolemjdoucí ležící dívky také nevšímali. „Byla jsem hrozně vyděšená a nevěděla jsem, co s ní je. A když jí nikdo z ostatních také nepomáhal, raději jsem odešla a nevšímala si ji,“ popisuje své pocity paní Kamila, která figurantku obešla a pokračovala dál za svými záležitostmi.


Chvíli na to šel kolem mladý muž, který neváhal ani chvíli a Tereze okamžitě pomohl. „Přijde mi jako samozřejmost pomoci člověku, když to potřebuje. Lidé si sice mohou myslet, že je třeba opilá, ale mohli by zjistit, jestli tomu tak opravdu je,“ tvrdí Tomáš Vojtěch z Náchoda. „Například jeden můj kamarád se vyboural na kole a musel jít pět kilometrů pěšky, než mu někdo pomohl a odvezl ho.“


Své dojmy nám vylíčila i figurantka Tereza Kubíčková. „Bylo to opravdu divný pocit. Ležela jsem na zemi a nikdo se mi nesnažil pomoci. Nedovedete si to představit. Kdyby mi opravdu něco bylo, nikdo by si mě nevšímal,“ svěřila se nám Tereza.

První pomoc: 155

Jak se zachovat v případě, že se rozhodnete pomoci ležícímu člověku? Na tuto otázku nám odpověděl záchranář David Vrzal. „Nejdříve musíte zjistit, zda je člověk v bezvědomí nebo při vědomí, to znamená, zda je schopný komunikace. Dále musíte zjistit, jestli dýchá a také zkusíte nahmatat puls. Poté okamžitě zavoláte na dispečink záchranné služby na číslo 155,“ říká záchranář. Pracovníci na dispečinku vyšlou na pomoc vůz s posádkou a po telefonu vám mohou pomoci udržet člověka při životě, než vůz záchranné služby dorazí na místo.

Podle policejní mluvčí Evy Prachařové se jedná o trestný čin se sazbou jednoho roku za mřížemi, pokud kolemjdoucí nepomůže ležící ohrožené osobě. „Může si ale myslet, že ležící člověk není přímo v ohrožení a neposkytnutí pomoci se tak těžko dokazuje. Lékaři, záchranáři a další lidé, jejichž prací je zachraňovat lidské životy jsou povinni ležícímu člověku pomoci, jinak jim může hrozit trest odnětí svobody až na dva roky,“ informovala nás policejní mluvčí. (mm, mas, tek)