To vše, a mnohem více, neodmyslitelně patřilo k atmosféře druhého ročníku psího Mezinárodního obranářského závodu spojeného s Výběrovým závodem na Mistrovství České republiky, který ve čtvrtek na kynologickém cvičišti nedaleko Hronova uspořádala zdejší kynologická organizace. Klání, které si nenechalo ujít celkem 68 příznivců kynologie se svými německými ovčáky, labradory, rotvajlery, kříženci a dalšími psími rasami, probíhalo ve čtyřech kategoriích s různými stupni obtížnosti.


Ve skupině nazvané ZZO „hafani“ prokazovali, zda umějí splnit základní pokyny svého páníčka, tedy chůzi u nohy, přivolání, aport, setrvání na místě a podobně. Také psi ve vyšší kategorii ZM byli prověřeni z poslušnosti. Navíc je však čekala také obrana, při které předvedli průzkum terénu, vyhledání a zadržení pachatele i obranu psovoda.


„V kategorii ZVV1 pejskové opět neunikli disciplínám týkajícím se poslušnosti a obrany. Tato kategorie již byla náročnější na psychiku. Prověřovala se u ní mimo jiné i reakce psa na klacek, která ukázala jeho odvahu,“ sdělila jedna z pořadatelek Eva Jurištová.


Do jedné ze zmíněných skupin se zařadil i pes Kim s psovodem Tomášem Borkovcem z Červeného Kostelce. „S naším výsledkem spokojený nejsem. Můj pes je připraven na lepší výkony,“ řekl Tomáš.