Pak husaři tasili šavle a vyrazili na statných koních, aby pomohli šiky protivníka rozprášit. Jeden z nich však spadl, až se přihlížející bitvě lekli. Koně jsou vycvičení, přesto se jeden vyplašil při ohlušující salvě z kanónu a svého pána shodil. V dýmu z kanónů se do sebe pouští rakouští a pruští vojáci. Kdo z raněných ještě dýchá, toho dobijí chorvatští hraničáři.

To, co se před mnoha tucty zvídavých odehrává, je ukázka bitvy z konce Sedmileté války v 18. století. Sehrálo ji v sobotu při Josefovských slavnostech několik historických jednotek z celé republiky, přijeli i jejich kolegové z Polska. Tentokrát se nebojovalo o pevnost Josefov, ale vřava se strhla v lese. Jak tomu bylo i ve skutečných dějinách, rakouská armáda útočila na pruské pozice.

Jednoho z dětí se ptalo, proč vojáci vůbec bojovali. „Protože si to vymysleli generálové a vždycky to odnesli obyčejní vojáci a lidé," řekl mu jeho otec.

V inscenaci bojovalo okolo sta vojáků. „Jednotky jsou vycvičeny, takže když přijedou a řeknu jim, jaká bude jejich úloha, už vědí, co mají v celém systému bitvy dělat a zvládnou to podle historických předloh," vysvětlil organizaci Petr Dostál z Klubu vojenské historie Josefov - pevnostní dělostřelecké roty.