Miroslav Vávra má na konci června skončit v pozici ředitele Oblastní nemocnice Náchod a Rychnov nad Kněžnou, která pod náchodskou nemocnici spadá. To vyvolává nejistotu mezi zdravotníky, kteří jsou už nyní rozladěni z postupu výstavby nové náchodské nemocnice.

K rychlému ukončení jeho ředitelování přispěla změna zákonů, přináší nové podmínky pro obchodní společnosti (nemocnice je akciovou společností kraje) a s manažery jsou uzavírány nové smlouvy.

„V podstatě se mnou smlouva už nebude uzavřena. Jinak mám smlouvu do konce roku, ale vzhledem k tomu, že se mění stanovy atd., tak ten termín platnosti, odkdy musí být nové manažerské smlouvy, je 1. července. Se mnou nebyla ještě manažerská smlouva pro tuto nemocnici uzavřena. Z hlediska pracovního poměru, protože samozřejmě jsem v pracovním poměru, tak dostanu výpověď," potvrzuje ředitel Vávra.

Miroslav Vávra už před časem skončil v čele vedení zdravotnického holdingu, který řídí krajské nemocnice.

Na holdingu ho nahradil krajem vybraný Jiří Skřivánek.

Deník poslal už v minulém týdnu na tiskový odbor kraje otázky pro vedení kraje či krajského zdravotnictví, kde se zajímal o to, jaký důvod kraj k ukončení ředitelování Miroslava Vávry uvádí. Odpovědi mu byly slíbeny do pondělí. V pondělí pak tiskový odbor kraje rozeslal novinářům zprávu, ve které konec ředitele Vávry ve vedení náchodské nemocnice oznámil. Další zdůvodnění, proč Miroslav Vávra už nebude v čele nemocnice, však chybí.

Ve zprávě, a později ve stejném znění v zaslaných odpovědích, se uvádí, že kvůli strukturálním změnám zaniknou koncem června funkce ředitelů a Miroslav Vávra nastoupí na místo v představenstvu městské nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem. Tam byl totiž dříve ředitelem. Miroslav Vávra se však nechal slyšet, že o návratu do Dvora Králové příliš neuvažuje.

„Změny ve vedení nemocnic jsou plně v kompetenci holdingu a vycházejí z našich představ o jiném způsobu řízení zdravotnického holdingu i jednotlivých nemocnic a o zvýšení osobní odpovědnosti za prosperitu každé nemocnice. Členové představenstev tak například budou ručit i svým osobním majetkem," uvedl ve zprávě kraje Jiří Skřivánek, ředitel Zdravotnického holdingu.

Podle kraje jednání s adepty na členy představenstev, tedy i na nového šéfa nemocnice, stále ještě probíhají. Přitom však má nový šéf vést náchodský špitál už za 14 dnů.

Personální stabilizace?

„Osoba, která povede náchodskou nemocnici, není sice známa, ale je jasné, že to musí být zkušený manažer se zkušenostmi s vedením prosperujícího zdravotnického zařízení. Po svém nástupu do funkce se bude muset zaměřit především na personální stabilizaci zařízení, řešení akutních problémů, které souvisejí s posunem termínu rekonstrukce, a přípravu nemocnice na plánovanou rekonstrukci," tvrdí se ve zprávě vydané hejtmanstvím.

Miroslav Vávra se netají tím, v jakém je nemocnice stavu a jak je zapotřebí urychleně její problémy a novou výstavbu řešit. Kraj přitom dosud za několik let zakázku nedovedl k vysoutěžení dodavatele a zahájení stavby.

Zpráva o ukončení ředitelování Miroslava Vávry vyvolala v nemocnici ne příliš kladné reakce. Třeba primáře interny náchodské nemocnice, krajského zastupitele a člena zdravotního výboru kraje Jiřího Veselého to v minulém týdnu zaskočilo. Podle něj se ještě v minulém týdnu na zdravotním výboru nic takového neřešilo.

„Nepadlo tam, že by měl být takto urychleně vyměněn ředitel. V úterý jsem se pak dozvěděl, že toto běží. Jako zastupitel bych očekával od kraje nějaké transparentnější jednání. Samozřejmě jestli má přijít nový pan ředitel, tak nevím, kdo to má být. Nevím, s jakou přijde vizí a co je jeho zadáním," říká primář Veselý. Dodává: „Já nevím, co se chystá… Nevím koho chystají za nového ředitele. Ani ze slov pana ředitele holdingu nezaznělo na tom otevřeném jednání, že by něco mělo proběhnout v takové rychlém sledu."

Podle něj tímto způsobem, jakým se zaměstnanci nemocnice či krajští zastupitelé o ukončení smlouvy s ředitelem nemocnice dozvídají, to jen vzbuzuje nejistotu u zdravotníků.

„Samozřejmě je to věc holdingu a pana ředitele Skřivánka, ale nevím, do jaké míry je šikovné, když se k tomu neřeknou nějaká ta průvodní slova a dochází k nějakému znejisťování zaměstnanců," míní Jiří Veselý.