Jak uvedl, s problémy výměny se potýkala především větší města, ve kterých je mnohem větší počet řidičů než na Náchodsku. V této souvislosti byl navržen projekt Ministerstva vnitra, který zamýšlel rozeslání potřebných formulářů všem řidičům a tím měl usnadnit a urychlit výměnu průkazů. Tento projekt byl však později zamítnut většinou vedoucích městských odborů dopravy a silničního hospodářství. „Na schůzi všech vedoucích odborů se při hlasování přiklonilo velmi málo lidí k zavedení rozesílání formulářů, ani já jsem stím nesouhlasil,“ řekl nám Lubomír Baudyš.


Při výměně průkazů se řidiči s frontami téměř nesetkali. „Aby u nás řidiči museli čekat se stalo maximálně jsednou až dvakrát do měsíce, a to zde čekalo maximálně osm řidičů,“ tvrdí Baudyš. Kompletní vyřízení a předání nového řidičského průkazu bylo hotovo do 20 pracovních dnů. „Nevyskytl se nám ani jeden problém, že by řidičské průkazy z Prahy přišly mimo termín. Vždy jsme je dostali ještě v předstihu.“ Na Náchodsku mělo být vyměněno přes sedm tisíc řidičských průkazů. Do dnešního dne pouze 1500 průkazů se nedočkalo výměny. „Z tohoto množství šlo ve většině případů o staré řidiče, kteří už nebudou jezdit a přijde jim zbytečné si „řidičáky“ měnit. Další nevyměněné průkazy patří zesnulým lidem. „Náš program na evidenci řidičů není propojen s matrikou, tudíž se o úmrtí nedozvíme,“ vysvětlil Baudyš a připustil, že vlastníky velmi malého počtu nevyměněných průkazů je i několik aktivních řidičů.
Řidiče, kteří si svůj starý průkaz nevyměnili, čeká při kontrole policie sankce až do výše dvou tisíc korun, ale bez ztráty bodů. V dalších měsících přijde i změna zákona pro profesionální řidiče, což bude znamenat velký zásah do financování výcviku a osvědčení řidičů. (mas)