Týká se to hlavně modernizace a dostavby pavilonů nemocnice v Náchodě. Královéhradecký kraj vloni vypsal soutěž na stavbu, a nebýt zdržení, než antimonopolní úřad povolil pokračování tendru, už by se možná koplo do země na podzim. Takhle má stavba za zhruba miliardu korun začít letos na jaře.

„Hlavním cílem stavby je poskytovat pacientům péči odpovídající jednadvacátému století," říká ředitel Oblastní nemocnice Náchod Miroslav Vávra.

Další velkou věcí, která dostala v roce 2012 zelenou, je obnova kláštera v Broumově. Získala dotaci ve výši 248,5 milionu. Památku, která kdysi byla centrem dění celého regionu, peníze nejen zachrání a zabezpečí do budoucna, ale také oživí. „Opravíme prostory, které jsou pro veřejnost uzavřené. Opravy umožní, abychom je zpřístupnili," raduje se správce kláštera Přemysl Sochor.

Poklepali základní kámen stavby nové silnice přes hřeben Broumovských stěn v lokalitě zvané Pasa mezi Broumovem a Policí nad Metují.Vloni v létě začala jedna z největších a nejsložitějších silničních staveb na Náchodsku a vůbec v celém kraji v posledním období. Jde o opravy hlavní silnice přes hřeben Broumovských stěn v lokalitě Pasa. Přijdou na skoro 90 milionů. Kromě potřebné rekonstrukce, ke které došlo vloni, letos silničáři podél cesty vybudují nový stoupací jízdní pruh.

Ledy se hnuly i v případě kontaminovaných podzemních vod za bývalým podnikem Elton v Novém Městě nad Metují. Přikleply se peníze na to, jakým způsobem se vypořádat se zamořením. To určí 75 sond, které se v srpnu zavrtaly do země.

Jde o vážnou věc, neboť jedy se šíří směrem k prameništi Litá, odkud odebírá pitnou vodu dokonce i Hradec Králové. Bez řešení by jedy mohly za několik let zásoby vody znehodnotit.