„Přibližně za hodinu a půl jsem měl nasbírané dva plné koše, pak už jsem houby neměl kam dávat," prozradil houbař. Podle něj bylo nejvíc křemeňáků, kozáků a hřibů, a to v okrajových částech lesa. A jak s houbovou nadílkou naložil? „O zpracování se postarala manželka. Něco jsme usušili, rozdali, malé hříbky sterilovali a udělali čalamády," zakončil Schejbal.
Směs na topinky
Potřebujeme:
85 dkg hub
3 dcl oleje
65 dkg cibule
3 sladké kečupy + 1 ostrý kečup
3 rajské protlaky
sůl, pepř a 25 stroužků česneku
Postup:
Houby povaříme asi 2O min ve slané vodě, poté propláchneme. Na oleji osmažíme cibuli, přisypeme houby, podusíme, ochutíme a přidáme kečupy a česnek. Teplé dáváme do skleniček a sterilujeme.