K tomuto rozhodnutí vedl nezanedbatelný pokles žáků na této škole. Ředitelka Masarykovy ZŠ Vlasta Šrottová, pod kterou škola v Lidické ulici patří, zastupitele seznámila se skutečnostmi, které za tímto úbytkem stojí. Kromě jiného zmínila jako jeden z faktorů i častou migraci sociálně slabých rodin, které se různě pohybují po okrese a přehlašují děti na školy v místě, kde se zrovna nacházejí.

„Broumov není zvyklý na multikulturní prostředí,“ je si vědoma Vlasta Šrottová, že za úbytkem 42 žáků, který si vynutil přijetí radikálního úsporného opatření, může stát i povědomí většinové populace, která školu, kde se podíl romských žáků pohybuje na hranici 20%, nevnímá jako vzdělávací zařízení, kam by své děti chtěli za každou cenu přihlásit. „Proto se taky počet našich žáků rok od roku snižuje a to nám přináší značné ekonomické problémy,“ vysvětlila ředitelka, že za nutností uzavření školy stojí provozní prostředky.

Škola po 103 letech končí

Rok 1997 – 126 dětí, rok 2006 – cca 60 žáků, dnes – 19 školáků. Čísla jsou neúprosná a je na nich nejlépe vidět, co vedlo k tomu, co bylo ve středu potvrzeno: že byla škola v Lidické ulici uzavřena. „V současnosti je zde 19 dětí v jednotřídce, kde je spojeno 11 druháků a osm čtvrťáků,“ prozradila nám včera ředitelka Masarykovy ZŠ Vlasta Šrottová, a dodala, že kromě žáků zde ještě je jedna učitelka, vychovatelka a školník.

Vlastě Šrottové je prostředí odloučeného pracoviště v Lidické ulici dobře známé. „Když jsem tam nastupovala v roce 1997, tak si zde školní docházku plnilo 126 dětí,“ zavzpomínala.

Nynějších devatenáct „posledních mohykánů“ začne chodit od února na hlavní budovu v Komenského ulici. „Rodiče o tom pochopitelně byli předem informováni a přijali to. Zde budou rozděleni do druhých a čtvrtých tříd.