Takové úkoly se plní při záchranářském cvičení Rozkoš Rescue. Jde o skutečně ojedinělý a jeden snad z nejobtížnějších závodů záchranářských týmů v České republice. Situace, které při něm soutěžní týmy řeší, se opravdu staly. Už jen z tohoto pocitu běhá mráz po zádech. Na účastníky během něj čeká adrenalin, napětí, zkoušky nervů a reakcí, ale i fyzičky.

To si však nikdo v týmech nepřipouští. U každého úkolu musí mít čistou hlavu. Když nemá, hrozí, že bude chybovat. Být to ve skutečnosti, chyba může být fatální. Tady se však nehraje jen o vítězství, ale také o zkušenosti. Rozhodčí sledují nejen čas, ale také kvalitu poskytnuté pomoci a správnost zvoleného postupu. Když dojde k chybě, nevadí. Svět se nezhroutí. Jde totiž také o to, že účastníci se naučí spoustu věcí. Mohou se totiž do takových situací dostat i ve skutečnosti, a pak už budou přesně vědět, co mají dělat a mohou zachránit to nejvzácnější lidský život.

Situace, které se skutečně staly

„Jsou zde situace, se kterými se mohou běžně setkat. Nic není tak zcela vymyšlené. Většinou to jsou situace, kteří záchranáři, profesionálové, kteří dělají rozhodčí na stanovištích, zažili na vlastní kůži. Vždy během roku nějaké další zkušenosti posbírají, pak to sem takto přijedou prezentovat a předají tak zkušenosti dalším," vysvětluje Milena Vrábelová, velitelka cvičení, která pracuje u zdravotnické záchranné služby jako záchranářka a je též členkou vodní záchranné služby.

Jedinečné záchranářské cvičení Rozkoš Rescue 2015 se konalo ve dnech 1. 2. května v České Skalici a jejím bezprostředním okolí. Náročného cvičení se účastnilo 46 týmů z celé České republiky, což byl dosud rekordní počet. Tvořili je třeba profesionální záchranáři a zdravotníci, členové Českého červeného kříže, členové vodních záchranářských služeb, hasiči, nebo třeba vojáci. Nechyběly ani týmy z Náchodska. Všichni museli splnit čtyři noční úkoly a dalších šestnáct během dne. Náročné byly svým způsobem všechny. V každém se našla nějaká záludnost, nad kterou bylo třeba přemýšlet a vyřešit ji.

„Je to docela adrenalin. Trocha strachu, abychom to zvládli, a ohromná dávka napětí, co neočekávaného člověka při té záchranářské práci zrovna nepotká," říká Michal Ticháček, který pracuje u záchranky v Broumově a cvičení se spolu s kolegy z jeho týmu účastnil už poněkolikáté.

Plnění úkolů podle něj také stmeluje partu. Je například hezké vidět, jak se členové týmů povzbuzují, dokáží si pomoci, učí se co nejlépe spolupracovat. To vše se v praxi může velmi hodit.

Šplhalo se na komín a slaňovalo dolů

Prostory pro část cvičení poskytla letos i českoskalická společnost Proma Reha. Právě tady účastníci cvičení plnili hned několik nelehkých úkolů. Svou statečnost a odhodlání museli dokázat například tím, že museli vyšplhat na 25 metrů vysoký tovární komín a slanit z něj. To vše samozřejmě za jištění profesionálních hasičů.

Jejich schopnosti reagovat, přemýšlet a spolupracovat v kritické situaci prověřil další z úkolů. Jednalo se o simulaci evakuace seniorů z hořícího oddělení léčebny dlouhodobě nemocných. To simulovala část prostor ve druhém patře firmy. Účastníci měli pouze omezený čas na to, aby se rozhodli, jak oddělení evakuují. Úkol byl poměrně jednoduchý, ovšem jak pro koho. Postele, na nichž figuranti, děti představující seniory, leželi, byly totiž vybaveny speciálními evakuačními podložkami právě českoskalické společnosti. Stačilo požárem velmi neklidné pacienty přikurtovat, stáhnout na podložce z postele a bezpečně a v klidu je na matraci odtáhnout do bezpečí. To ale ne všichni zaznamenali, a tak například postele vezli do výtahu. Ovšem to byla chyba. Ten se za požáru nesmí používat. Přesně takové detaily si tak účastníci cvičení mohli uvědomit v praxi.

Ani další z úkolů nebyl nejjednodušší. Školící místnost simulovala školní třídu a figuranti náctileté otrávené semeny durmanu. Týmy musely poznat z reakcí figurantů, čím se otrávili a jak je detoxikovat.

„Jsme rádi, že jsme mohli poskytnout naše prostory pro takto významné a rozsáhlé cvičení a spolupracovat s jeho organizátory. Je to velmi záslužná věc, neboť při tomto cvičení se účastníci vyzkouší situace, které se skutečně staly některým jejich profesionálním kolegům v praxi a mohou s nimi i oni sami přijít do styku. Jako společnost, která se pohybuje v českém zdravotnictví, jsme tuto akci, která se koná v našem nejbližším okolí, nemohli nechat bez povšimnutí. Snad se účastníkům cvičení u nás líbilo a úkoly, které u nás měli plnit, jim přinesly nové poznatky, které snad nebudou muset využít při skutečném zásahu. Potěšilo nás i vítězství týmu dobrovolných hasičů z Meziměstí, kde sídlí náš výrobní závod. Všichni kteří se umístili na stupních vítězů si odnesli věcné ceny od naší společnosti," sdělil Radek Jakubský, jednatel společnosti.

Akci chválil také českoskalický starosta Martin Staněk, který se na ni přišel podívat. „Jsem rád, že po letech, kdy tady v České Skalici probíhá toto záchranářské cvičení, se Česká Skalice mohla vrátit ke spolupráci s pořadateli. Zároveň jsme se v letošním roce domluvili jak na finanční, tak materiální podpoře a spolupráci města a pořadatelů. Tato akce dělá skutečně velmi dobré jméno našemu městu a záchranným složkám," uvedl Martin Staněk.