Jsou ve všech nemocnicích, které spadají pod Náchod bezbariérové přístupy?

Děkuji za tuto otázku. Do každé budovy, jak v Náchodě, Broumově, Opočně, Novém Městě, tak v Jaroměři, kde je poskytována zdravotní péče, je určitou formou zajištěn bezbariérový přístup. Přesto jsme si vědomi, že má nemocnice v této oblasti ještě co dohánět. Na internetových stránkách nemocnice jsou veškeré informace o bezbariérovosti nemocnice.


Co by se mělo a mohlo ve zdravotnictví na Náchodsku zlepšit, kde má náchodská a třeba i broumovská nemocnice rezervy?

O této otázce bychom mohli mluvit několik hodin, rozebírat bychom mohli stav budov, počty a technický stav medicínských přístrojů, přes kvalitu poskytované péče až po úroveň komunikace mezi zdravotnickým personálem a pacienty. Jsem přesvědčet, že ve všech segmenetech naší činnosti je co zlepšovat a neustále se o tom snažíme. Proto jsme vděčni za každý nápad, připomínku a radu.


Co se v Oblastní nemocnici Náchod nově vybudovalo a kolik to stálo?

Od roku 2007 jsme zprovoznili porodnické oddělení, interní ambulanci, oddělení onkologie, oddělení JIP neurologie, infekční oddělení, oddělení Akutní lůžkové rehabilitace a modernizovali dětského oddělení. V Bromouvě a Opočno došlo k obnově komunikací v areálech nemocnic. Celková hodnota investic dosahuje necelých 200 milionu korun.


Na co jste jako ředitel v nemocnici nejvíce pyšný?

V nemocnice jsem nejvíce pyšný na zaměstance.


Jak vypadá běžný den ředitele nemocnice? Jaké máte koníčky?

Na tento dotaz bych vyčerpal veškerý čas určený pro tuto diskuzi. Můj pracovní den začíná zhruba v sedm hodin ráno a moje rodina Vám může potvrdit, že příchod domů před jednadvacátou hodinou je výjimkou. Na koníčky mi moc času nezbývá, ale patří mezi ně například myslivost. Jinak děkuji za Váš zájem!


Kolik se ve vaší nemocnici platí za nadstandardní pokoj a co tento nadstandard obsahuje?

Ceny nadstandardní zjistíte u nás na infolince 491601601 a liší dle vybavenosti pokojů a dle oddělení.
Spadají pod náchodskou nemocnici i nemocnice v Jaroměři a Broumově? Budou se modernizovat a pokud ano tak jakým směrem?

Dobrý den Aleši! Nemocnice Jaroměř i Bromouv jsou součástí naší akciové společnosti. O rekonstrukci Broumova jsem psal v předchozí odpovědi. V Jaroměři je situace složitější, neboť část budov je v majetku města Jaroměř, tudíž jsme tam v nájmu.


Pane řediteli, jaký je zájem o dárcovství krve? Slyšela jsem, že dárců ubývá a krve je málo. Přibylo tedy dárců nebo naopak ubylo?

Počet zájemců o dárcovství krve se výrazně nemění. V tuto chvíli registrujeme přibližně 4000 dárců krve. Naší snahou je tento registr neustále rozšiřovat, a proto podporujeme veškeré akce směřující k navýšení počtu dárců. Přestože nemůžeme říct, že bychom trpěli akutním nedostatkem krve, jsou situace, kdy se musíme obrátit na transfúzní oddělení fakultní nemocnice Hradec Králové, tak jako se obrací občas ostatní nemocnice na naše transfúzní oddělení.


Jaké investice plánuje nemocnice do budoucna?

V tuto chvíli pod gescí kraje je vypsáno výběrové řízení na projekt k územnímu rozhodnutí na výstavbu celého generelu Oblastní nemocnice Náchod, a.s. - lokalita Náchod. V letošním roce bychom chtěli v Náchodě zrekonstruovat patologické oddělení, provést částečně úpravy vestibulu a schodiště v budově horního areálu, provést demolici budovy bývalého neuroočního pavilonu, rekonstrukci energokanálu a výměníkové stanice. V lokalitě Broumov bychom chtěli dokončit stavební práce týkající se lůžek následné péče a lékárny v areálu nemocnice. V Novém Městě bychom chtěli na Psychiatrickém oddělení zrekonstruovat sociální zařízení a v lokalitě Opočno začít s postupnou rekonstrukcí budovy, zejména zázemí pro akutní obory a sterilizaci.


Chtěla bych se podrobit vyšetření prsu. Na koho se mám obrátit?

Variant je několik. Nejoptimálnější způsob je cestou Vaše praktického lékaře nebo Vašeho gynekologa, který Vás doporučí do naší odborné mammologické poradny.


Proč skončila porodnice v Opočně? Uvažujete do budoucna o tom, že by byla opět v provozu?

Porodnice v Opočně skončila na základě absolutního nedostatku kvalifikovaných odborníků, a to jak přimáře, lékařů i sester v oboru gynekologie, porodnictví a dětské lékařství. Tento problém se netýká pouze Oblastní nemocnice Náchod, ale je celorepublikový. Opakovaně jsme vypsali mnoho inzerátů včetně inzerátů na Slovensko, jednali s několika privátními subjekty, kterým jsme nabídli pronájem prostor k činnosti porodnice. Koncem měsíce února se objevil jeden mimokrajský zájemce, který by měl zájem o pronájem prostor na činnost porodnice. Toho času jsme s ním v jednání. Přestože se jedná o erudovaného gynekologa, máme však požadavek, aby se k provozu takto malé porodnice vyjádřila odborná společnost jak gynekologicko-porodnická, tak neonatologická.


Vyskytly se nějaké problémy s platbami regulačních poplatků, dluží za ně pacienti a kolik?

V otázce vybírání regulačních poplatků jsme nezaznamenali výrazné problémy. Předpoklad je, že bude vybírat na poplatcích 1 milion měsíčně, což k celkovému obratu 671 milionu korun je zanedbatelná částka. V tuto chvíli evidujeme necelé jedno procento neplatičů.


V jaké finanční situaci je v současné době Oblastní nemocnice v Náchodě?

V současné době finanční situace odpovídá postavení zdravotnických zařízení v celém státě. Vzhledem k tomu, že poskytujeme komplexní zdravotnické služby o pacienty spádové oblasti 140 tisíc obyvatel, nelze hovořit o tom, že bychom hospodařili s výrazným ziskem. Náš obrat za rok 2007 činí necelých 671 miliónů korun a ztráta včetně odpisů, které jsou 19 milionů korun, byla 17 milionů korun. Musíme přihlédnout ke skutečnosti, že kraj nám dotoval téměř všechny investice a dále jsme obdrželi dotaci na činnosti, které vyplývají z působnosti kraje.