„V letošním roce budeme muset opětovně zajistit i udržování silnice v místní části Rzy – Dlouhé, která je ve vlastnictví kraje a ten ji udržovat nebude. Posypový materiál, drobný štěrk a sůl, máme naskladněný na určených místech. Sněžná fréza je také připravena," hlásí z hor starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar. Během minulé zimy městys dal za údržbu asi 200 tisíc korun, náklady na tu letošní budou záležet na počasí. Bude-li počasí kruté, může to být tři sta tisíc i více.
Zimní údržba stojí města a obce na Náchodsku statisíce až miliony korun za sezonu. Tuto zimu se navíc do nákladů mohou promítnout i vyšší ceny benzinu a nafty.

„Na zimní údržbu počítáme zhruba s částkou půl milionu korun. Částka je srovnatelná s minulým rokem, ovšem nyní musíme počítat s vyšší cenou za pohonné hmoty," říká místostarosta Broumova Kamil Slezák. Tvrdí, že v žádném případě se zimní údržba kvůli úsporám omezovat nebude. Její plán má město shodný jako vloni. „Pouze pro nadcházející zimní období nebudeme už udržovat soukromé plochy, které měly naše technické služby nasmlouvány v minulých letech," dodal Slezák.

Nejvíc platí největší město okresu, a to Náchod. Na zimní údržbu má tři miliony korun. 

Částka, s níž město Náchod počítá na zimu, je zhruba stejná jako během zim předchozích. „Co nás pálí je množství chodníků, které s ohledem na vysoké náklady a rozsah údržby ani nemůžeme všechny jako město udržovat," říká mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Plán zimní údržby se však neomezuje, ba naopak se prý neustále postupně rozšiřuje. „Podle nového zákona jsme povinni udržovat i chodníky vedle komunikací," dodává Adlof.

Novoměstští vloni obohatili arzenál

Co nejvíce místních komunikací a chodníků se snaží udržovat i Nové Město nad Metují. „Údržba se neomezuje, stává se, že některé komunikace ještě přidáváme," říká novoměstský starosta Petr Hable. Údržba vždy začíná nejvíce využívanými chodníky a cestami a postupně přechází do méně frekventovaných částí města. Na zimní údržbu mají Novoměstští připravených asi 850 tisíc korun. Letos sice město nemá ve výbavě pro boj se sněhem a náledím žádnou novinku, avšak arzenál obohatilo už vloni. A to o univerzální zametací stroj „Může projet šikovně všechny chodníky," dodává starosta.
O jednu ulici vedoucí k nově postaveným rodinným domkům rozšířilo plán zimní údržby město Červený Kostelec. Také to je už na zimu připraveno. „Na zimní období jsme nakoupili posypovou sůl a drť za sto tisíc korun, což vychází ze zkušeností minulých let. Další náklady se budou odvíjet od počasí. Budeme se snažit provádět údržbu ve standardní kvalitě, pokud nám to počasí dovolí," uvádí vedoucí odboru místního hospodářství červenokosteleckého městského úřadu Emil Košut.

Jaroměřští uklízí 60 kilometrů chodníků

Do konce roku má město Jaroměř rezervu na zimní údržbu ve výši 200 tisíc. Zima od ledna do března tohoto roku stála město 358 tisíc korun, „Pro rok příští počítáme opět s částkou kolem půl milionu korun," říká starosta Jiří Klepsa.

Záleží na tom, jaká bude zima. Třeba ta v sezóně 2008/2009 vyšla město na 369 tisíc, kdežto následující zimu to bylo podstatně více, a to přes 900 tisíc korun. Sezóna 2010/2011 zase vyšla na 550 tisíc. „Plán zimní údržby se provádí ve stejné míře jako v předchozích letech," doplňuje Klepsa. Jaroměřské technické služby obhospodařují celkem 47 kilometrů místních komunikací, 60 kilometrů chodníků, přechody přes osm ostrůvků přes silnice, veškeré parkovací plochy na třech jaroměřských sídlištích, sedmery schody, dvacet autobusových zastávek a všechna náměstí v Jaroměři a v Josefově.

Čím víc hlav na
sníh, tím víc peněz

Nemalé peníze stála uplynulá zima město Polici nad Metují, přišla na skoro milion korun. „Byly bychom rádi, kdyby náklady letošní zimy nebyly větší. Bude záležet především na počasí," doufá polická starostka Ida Jenková.
Polické technické služby jsou na boj se zimou nově vybaveny novým traktorem.

V Hronově budou udržovat stejně komunikací, míst a chodníků jako vloni, avšak vzhledem k nárůstům cen má město má připraveno o něco více financí. Na pohonné hmoty vyčlenilo 90 tisíc korun, na sůl a štěrk 60 tisíc korun a na mzdy pracovníků 700 tisíc korun. „Zde opravdu záleží, kolik se zapojí lidí podle spadu sněhu," říká tajemník hronovského městského úřadu Jiří Kašík. Údržba okrajových částí města zajišťovaná externě vyjde na asi 30 tisíc korun.