„Darovat krev jsem chtěla už dlouho, ale do této doby jsem nenašla odvahu. Bála jsem se bolesti a neuměla jsem si představit, co všechno se bude dít," říká Jitka z Náchoda. „Po dnešní zkušenosti vím, že jsem se nemusela ničeho obávat. Navíc je tu úžasný personál, který mi dodával odvahu a stále se usmíval. Ráda bych byla pravidelný dárce, protože mít pocit, že někomu mohu pomoci, je skvělé," dodává Jitka.

Projektu se náchodská transfuzní stanice účastnila poprvé. „Nevěděli jsme, jaký počet prvodárců můžeme očekávat. Ze zaregistrovaných jich přišlo sedm. Někteří se neregistrovali a přišli, protože měli právě čas nebo se rozhodli až cestou do práce. Někdy to jsou i kurióznější důvody, například prohraná sázka," s úsměvem uvádí své zkušenosti jedna ze sestřiček transfuzní stanice.

Na stanici jsou rádi za každého nového prvodárce a samozřejmě i za dárce, kteří chodí pravidelně už několik let.

„Bohužel ne všichni dárci mohou dávat krev tak dlouho, jak bychom si přáli a potřebovali. Někteří se odstěhují, jiní nesplní podmínky předodběrového vyšetření nebo onemocní a z důvodu nemoci jsou vyřazeni z evidence," dodává sestřička.

Projekt „Daruj krev s Českým rozhlasem" probíhal od 1. do 22. června a Oblastní nemocnice v Náchodě se tohoto projektu účastnila poprvé. I v současné době stále přijímá prvodárce k odběru. Bližší informace o odběrech jsou na www.nemocnicenachod.cz v nabídce Darujte krev.

(bro)