„Nedá se na ní pořádně jezdit ani v autě, natožpak na motorce," míní jeden z šoférů a motorkář Daniel Drobný.

Historie oprav silnice druhé třídy, která je hlavním tahem na Broumov, ani netrvá příliš dlouho. V roce 2009 dokončili její rekonstrukci, kvalitní cesta však nevydržela dlouho. Kvůli prvním výtlukům a drolení vozovky ji majitel, kterým je  Správa a údržba silnic (SÚS) Královéhradeckého kraje,  reklamoval. Dodavatel reklamaci uznal a slíbil opravy. Ty uskutečnil letos od 21. května do 15. června.

Oprava však brzy mnohým řidičům vyrazila dech. Nejinak na tom byla starostka města Hronova Hana Nedvědová. „Přiznám se, že jsem zůstala v naprostém šoku, když jsem zjistila, jakým způsobem byla cesta opravena. Myslím, že se vlastně ani o opravě nedá mluvit. Z původní krásné cesty nezůstalo nic," míní Nedvědová. Na radnici se prý kupí stížnosti a řidiči dávají najevo, že se stavem cesty nejsou spokojeni. Důvodem stížností je zřejmě živičný mikrokoberec, který se řidičům zdá nerovný a hrbolatý, navíc na něm vznikly rýhy.

Podle dodavatele opravy, firmy Eurovia, už však na silnici žádné závady nepřetrvávají. „Položili jsme tenkovrstvý koberec z modifikovaného asfaltu. Funguje jako ochrana proti účinkům rozmrazovacích solí tak, aby nedocházelo k otěru hrubého drceného kameniva. Současně jsou prováděny výškové úpravy rámů a výměna některých poškozených proužků," uvedla mluvčí firmy Petra Kučerová.

Časem se má silnice sice  „zajezdit", znepříjemňuje však cestování i nadále. SÚS vyhodnotí stav rýh v půlce srpna. Pokud se budou ve vozovce i po tomto termínu vyskytovat, bude požadovat opravu.

Zatímco ostatní reklamované závady po opravě už majitel od dodavatele převzal, jedinou nepřevzatou částí rekonstrukce je už zmiňovaný a řidiči probíraný mikrokoberec. Ač i podle SÚS Královéhradeckého kraje byla technologie opravy zvolena správně.

Buď se „zajezdí", nebo je reklamují

„Rýhy ve vozovce nepovažujeme za nerovnosti, které mají zásadní vliv na kvalitu jízdy po vozovce. To však ale neznamená, že jsou v pořádku. Pokud nedojde k jejich odstranění pomocí silniční dopravy, budou místa s výskytem rýh opravena.  Jiné nerovnosti se na vozovce nevyskytují,"  vysvětlil přístup SÚS náměstek ředitele Jiří Brandejs.

Všechny reklamované závady byly při rekonstrukci odstraněny a už se na silnici nevyskytují. Po zhotoviteli tak SÚS nebude požadovat žádné další opravy. Stavba je nicméně stále v záruce.

„Pokud jsou nějaké připomínky ze strany občanů, měli by se obrátit na investora, který by následně tyto záležitosti měl řešit se zhotovitelem," dodala ke stížnostem řidičů mluvčí Eurovie  Kučerová.

„Při rekonstrukci silnice jsme jako město přispěli na chodníky a přechody a měli jsme z toho velkou radost. Teď se nám skoro zdá, jako by naše peníze přišly vniveč," dodala starostka Nedvědová.

(mon, jim)

Řidiči nevěřili, že cesta už je opravená

Hronov – Přestože zhotovitel opravy cesty tvrdí, že vše je v pořádku, řidiči cestující z Hronova do Žabokrk skřípají zuby.
„Jak může někdo odevzdat takovou práci vážně nechápu. Předtím na cestě byly nějaké nedostatky, ale teď to je šílené. A to neberu ani v potaz, jak velké je opotřebování pneumatik kvůli jízdě na takovém povrchu," míní Petr Kutlák z Hronova. Řidič a motorkář Daniel Drobný z Náchoda tvrdí: „Silnice je hrbolatá, nedá se na ní pořádně jezdit ani v autě, natožpak na motorce. Kvůli jejímu stavu se směrem do Police ani moc neprojíždím."
Zkušenosti s jízdou na motorce po zrekonstruované silnici má i motorkář Jan z Hronovska, který neuvedl celé jméno: „Když jsem jel poprvé na motorce po opravené silnici směrem na Polici, tak jsem nevěřil vlastním očím. V daném úseku motocykl pěkně plave. A když jsem najel v Žabokrkách v zatáčce na hranu nového a starého povrchu, tak to se mnou pěkně zacloumalo. Nechal bych někoho zaplatit vyfrézování a položení nového koberce ze svého."
Nedávné opětovné práce na silnici zaskočili řidičku Alenu z Hradce Králové. „Když jsem na silnici najela, je to jako jízda po struhadle. Nevěřila jsem, že je hotová. Nové nalajnování mě však utvrdilo, že to myslí vážně," zhodnotila žena za volantem. Milan z Kolínska, který je v současné době v Kladském pomezí s rodinou na dovolené, se rozlítil: „Jestli má jít o opravu, tak je to špatný vtip. Myslel jsem, že to je jen ofrézované a teprve se to opravovat bude. Podle toho se alespoň chovalo moje auto, když jsem tudy jel."

(mon,jim)

Napište nám

Vážení čtenáři,
kde na Náchodsku je podle Vás nejhorší silnice? Napište nám o ní.

Adresa:
Náchodský deník, Plhovská 695, 547 01 Náchod
Tel.:  491431552
Email:

nachodsky@denik.cz


pavel.bednar@denik.cz