Simulátory vlastní nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klub Mandl v Novém Městě nad Metují a za dva měsíce si je vyzkoušely desítky dospívajících.

Sama jsem si roli důchodkyně a těhotné maminky vyzkoušela. Dostala jsem závaží na klouby, ohnutý krunýř na záda, speciální brýle a špunty do uší. A výsledek? Bolela mě celá páteř, nemohla jsem se pořádně narovnat. Klouby mě neposlouchaly, kvůli zhoršenému zraku jsem úplně přehlédla schody a upadla, a o sluchu raději ani nemluvím. Díky simulátoru si řada mladých dokáže uvědomit jakými problémy trpí staří lidé, což vede k vzájemnému zlepšení vztahů.

Mateřské bříško nahrazuje vesta naplněná vodou. Po nasazení simulátoru těhotenství se mi hůře dýchá, bříško mi tlačí na žebra a na močový měchýř. Musím se prohnout dozadu, abych udržela balanc.

Lenka Kulichová, vedoucí Klubu Mandl, říká: „Bříško si zkoušeli i kluci (na snímkuvpravo). Hráli s ním i fotbálek a užili jsme si spoustu legrace.“
„Na podzim chystáme přednášky na téma bezpečný sex. Simulátor těhotenství nám poslouží jako výborná ukázka pro dívky,“ prozrazuje Lenka Kulichová.

Klub Mandl je určen pro dospívající mládež ve věku patnáct až jednadvacet let. Vyzkoušet simulátory si ale může přijít vyzkoušet každý.

Nejbližší akcí, kterou Klub Mandl pořádá je Ulice jako prostor pro sport, která se bude konat v neděli 27. června. „Program je pestrý a bavit se budou určitě i ti, pro které sport není zrovna šálek kávy. Kromě sportovních aktivit, z nichž některé si budete moci vyzkoušet na vlastní kůži, jsou připraveny hudební a výtvarné dílny, čajovna nebo stolní hry. V promítacím stanu bude připravena přehlídka tematických filmů. Zakončení akce bude provázeno fireshow doprovázena africkými rytmy a tancem,“ popisuje Lenka Kulichová.

(Markéta Volfová)