Město chce proto v každém případě zahájit na jaře příštího roku rozsáhlé sanační práce, které by tamní skalní pilíře zabezpečily. V ohrožení je nyní totiž především asi čtyřicet lidí, jež v těchto místech bydlí ve dvou rodinných a v jednom bytovém domě.

Pilíř se vychýlil

„V době monitoringu skal docházelo vždy k tomu, že se skalní pilíř sice vyklonil, ale poté se opět vrátil zpět. V posledním případě se však nevrátil na své místo úplně. Došlo tak k nevratným změnám a za určitou dobu by se skály mohly opravdu zřítit. Musíme proto skalní masiv zabezpečit, protože jinak by mohlo dojít i k vystěhování občanů, kteří mají na skalním podloží postavené domy,“ informovala nás starostka města Bronislava Malijovská.
Podle jejích dalších slov by sanační práce měly přijít asi na 10 milionů korun. Pravděpodobně bude totiž nutné provést zakotvení opěrných pilířů, což je jedna z nejnáročnějších úprav zabezpečení skal.

Ohrožen se necítí

„O této problematice jsme informovali Krajský úřad Královéhradeckého kraje a příslušným pracovníkům jsme předali veškeré materiály, které k monitoringu skal máme. Kraj nám přislíbil, že v případě potřeby nám v prvopočátku s financováním sanačních prací pomůže. Finanční prostředky se pokusíme získat i z grantu Evropské unie,“ uvedla Malijovská.


Sanační práce zabezpečí skalní pilíře tak, aby lidé v domech mohli zůstat a nemuselo dojít k jejich vystěhování.
„Vím, že problém havarijního stavu skal tu je. Zatím se ale necítím být ohrožen. Kdyby muselo nakonec dojít k vystěhování, byla by to určitě složitá situace. V současné době se tím ale netrápím,“ řekl nám včera jeden z obyvatelů ohrožených domů.