Humanitární akci s názvem Kapka organizují Junák a Nadace pro transplantaci kostní dřeně. Od včerejšího dnes do zítřka od deseti do osmnácti hodin myjí skauti skla automobilům na náchodské čerpací stanici Benzina a přitom informují řidiče o činnosti nadace, možnostech pomoci a vybírají finanční prostředky na podporu programu transplantace kostní dřeně.


Vybrané finance umožní provádět drahé laboratorní testy, které jsou nutné při vstupu zájemců do registru. A samozřejmě, čím více dobrovolníků je zaregistrovaných, tím větší šanci mají nemocní na uzdravení, nejen u nás na Náchodsku.


Přestože má Kapka v České republice již několikatelou historii, v Náchodě se koná tento víkend poprvé. Skauti se v činnosti střídají: někdo zůstane jenom dopoledne, jiný vydrží na benzince celý den. „Je teprve první den akce, poledne, a máme vybráno zhruba šest až sedm stovek korun,“ odhadla skautka čtvrtého oddílu z Náchoda, Jitřenka Vanická.


Do kasičky skauti samozřejmě přístup nemají. „Nejvyšší příspěvek byl zatím dvě stě korun. V průměru ale oslovení lidé dávají kolem padesáti korun,“ dodala skautka.


Řidiči na žádost o příspěvek většinou reagovali kladně a přispěli, někteří nechtěli ani umýt skla aut. „Nejvíce odmítaví jsou většinou starší lidé. Jako důvod uvádějí, že je akce nezajímá nebo že nemají čas,“ říká skaut Junáku Jan Špaček, rovněž z čtvrtého oddílu Náchoda.


Skauti starší patnácti let, kteří na benznkách umývají skla, se do akce sami přihlásili. Školou povinní, kteří nadaci pomáhali v pátek, byli uvolněni z vyučování.

(Markéta Volfová)