Už 26. prosince vyjedou z Náchoda na dvě pravidelné linky první autobusy, které budou region křižovat až do 27. února 2016. Provozovatelé věří, že se zima přihlásí o slovo a skibusy tak využijí i vyznavači bílé stopy.

Pro ně je každoročně, v případě dostatečné sněhové pokrývky upravováno přes tři sta kilometrů běžeckých stop.

Krajina Kladského pomezí je v zimních měsících nejen krásná, ale svým reliéfem také vhodná pro běžecké lyžování.

Několikakilometrové projížďky po hřebenech Jestřebích nebo Javořích hor, či návštěva pohádkového zimního Adršpašskoteplického skalního města, nebo romantické Broumovské stěny skály jsou nezapomenutelným zážitkem.

Pozvolná stoupání, mírné sjezdy, krásné a daleké rozhledy do kraje, to jsou charakteristické znaky běžeckých stop ve zdejším regionu.

Udržované bílé stopy jsou propojeny i se sousedním Polskem, a to s oblastí národního parku Góry Stolowe.

V případě absence sněhu jsou skibusy připravené zavést lidi do turistických center, které nabídnou i řadu tras k příjemným procházkám. Skibusy můžou využít i otrlí cyklisté, kteří své bicykly neodloží ani přes zimu.

„Zimní sezóna je v plném proudu a první skibusy Kladského pomezí se brzy vydají vozit nejen lyžaře, ale i turisty za jejich zimními dobrodružstvími. Proto neváhejte a vydejte se na výlet bez auta," nabádá Eva Řemínková ze společnosti Branka o.p.s..

V zimním období zajíždí o víkendu také vybrané spoje autobusových linek z Police nad Metují do Teplic nad Metují až ke Ski areálu Kamenec.

Garantem projektu „Lyžařské běžecké trasy v Kladském pomezí" je společnost pro rozvoj cestovního ruchu Branka, o.p.s. Údržba stop je spolufinancována z prostředků Královéhradeckého kraje. Branka, o.p.s. spolu s místními organizacemi zajišťuje údržbu v oblasti Jestřebích hor, okolí Dobrošova u Náchoda, okolí Machova, Teplic nad Metují, Police nad Metují a v oblasti Broumovských stěn a hraničních Javořích hor.

„Je našim velkým přáním, aby Vám bílá stopa přiblížila krásy Kladského pomezí, abyste si z ní odvezli pěkné zážitky a třeba se k nám do regionu rádi vrátili i v létě," dodává Eva Řemínková. 

Modrá linka

NÁCHOD - KUDOWA ZDRÓJ - KARŁÓW

TAM - ODKUD - KAM - ZPĚT

čas odjezd • zastávky • příjezd čas

12.15 Náchod, aut. st. 17.05

12.17 Náchod, Běloves, Ida 17.03

12.19 Náchod, CLO 17.01

12.20 Kudowa Zdrój, Slone, CLO 17.00

12.27 Kudowa Zdrój 16.55

12.38 Karłów, Błedne skaly 16.40

12.50 Karłów 16.30

Červená linka

NÁCHOD - HRONOV - Č. KOSTELEC - ODOLOV

TAM - ODKUD - KAM - ZPĚT

čas odjezd • zastávky • příjezd čas

9.00 Náchod, aut. st. 11.15

9.10 Velké Poříčí, pošta )

9.20 Hronov, aut. st. )

9.40 Červený Kostelec, aut. st. 11.00

9.50 Rtyně v Podkr., aut. st. 10.50

10.05 Úpice, most II. odboje )

10.15 Malé Svatoňovice, žel. st. 10.40

10.25 Odolov, hostinec 10.30