Naštěstí však houkající vozy nespěchaly ke skutečné dopravní nehodě ani jinému neštěstí, ale na hřišti před ZŠ Masarykova se konal dopravně bezpečnostní den organizovalný řediteli Základní školy v Kladské ulici, ZŠ Masarykovy a ZŠ Hradební.


Po příjezdu hasičů a záchranky probíhala ukázka součinnosti integrovaného záchranného systému jako ve skutečnosti. Na hřišti před základní školou byl připraven vrak auta s figuranty jako při skutečné dopravní nehodě. Rozstříhání auta, vyprošťování zraněných, poskytnutí první pomoci, odvoz zraněných a vyšetřování nehody.


Zásahu přihlíželi žáci všech základních škol v Broumově a mohli hodnotit a sledovat postup jednotlivých složek IZS.


„Po skončení ukázky měli všichni možnost seznámit se s vybavením hasičské techniky, vybavením sanitních a policejních vozů. Na stanovištích pak byly žákům předvedeny ukázky výcviku služebních psů, základy sebeobrany, ukázky měření rychlosti, vybavení jízdních kol či měření hladiny alkoholu u řidičů,“ vyjmenovala ředitelka ZŠ Masarykova Vlasta Šrottová.


Program celého dne byl v Masarykově základní škole zaměřen na bezpečnost žáků, na ochranu obyvatel při mimořádných událostech a na základy první pomoci.


Žáci druhého stupně byli rozděleni do skupin, v jedné z nich se seznámili s prací Policie ČR, učili se číst v otiscích prstů a vyhledávat shodné znaky, seznámili se s vyplňováním karet pachatele, vyzkoušeli si sestavování identikitu. „Další skupiny pak opakovaly nácvik umělého dýchání, ošetření zraněných při krvácení, při zlomeninách, bezvědomí,“ popsala náplň žáků na stanovišti první pomoci, a doplnila, že na dalším místě se plnily úkoly v rámci požární ochrany.


Dopravně bezpečnostní akce skončila závěrečným hodnocením, při němž se sešli zástupci pracovních skupin, ředitelé škol a zástupci všech zúčastněných složek, kterým patří dík za čas a trpělivost, s níž se školákům věnovali.