Od září se žáci a učitelé ZŠ a MŠ Machov zapojili do dalšího projektu podporujícího komunitní rozvoj obce. Tento projekt byl vytvořen za finanční podpory Nadace Partnerství a Královéhradeckého kraje. Celková částka činí 154 310 Kč.

Ani letos nemají před sebou žáci a učitelé lehký úkol. Rozhodli se totiž, že texty z informačních panelů na naučné stezce řídícího učitele Jaroslava Petra (vznikla r. 2009), převedou také do knižní podoby. Z popisů, které jsou na deseti tabulích, vytvoří malou brožuru. Brožura bude slavnostně pokřtěna a předvedena veřejnosti 3. března 2012, v den 150. výročí narození Jaroslava Petra. Na textech pracují žáci a učitelé již od září, brzy půjde kniha do výroby. Tisk zajistí, stejně jako tomu bylo u naučných tabulí, Střední průmyslová škola polygrafická ve Velkém Poříčí.

Součástí projektu jsou různé aktivity, které žákům přiblíží cestu papíru z lesa až do jejich aktovek. První „lesní den“ mají již všichni za sebou. Zkoumali les ze všech možných stran. Hlavně je zajímalo, co všechno člověku les dává a jak lesy v okolí Machova vypadají.

I žáci si všimli, jak nám lesní porost na Boru mizí před očima. 10. listopadu se vydali na pilu do Meziměstí a do lesní školky Broumov.

V hodinách matematiky zjišťují, kolik kg dřevní hmoty je třeba na jednu brožuru a kolik je to vzrostlých stromů. V hodinách přírodovědy a přírodopisu se zamýšlejí nad otázkou, jak je možné šetřit lesy, kolik papíru spotřebuje žák školy za týden, za rok, za devět let školní docházky, atd. Čeká je i několik přednášek a besed s lesníky a pracovníky CHKO Broumovsko. Otázek je mnoho a odpovědi se hledají velice těžko.

Na některé otázky budou hledat odpověď v papírně v polských Dušnikách, kde je čeká spousta zajímavých činností spojených s výrobou ručního papíru. Na jaře vysázejí stromy do místní krajiny. Na školní zahradě vytvoří lesní mini školku.

Na závěr letošního projektu bychom rádi konstatovali, že většina žáků machovské školy zná dobře okolní lesy,uvědomuje si jejich význam pro člověka, šetří papírem a chová se šetrně k životnímu prostředí. (Helena Martincová)