Rozzářené oči dětí, nadšení a velké nasazení. Tak to v průběhu celého týdne vypadá nejen v manéži, ale i v tělocvičně školy a několika třídách. Sto padesát dětí od druhých do devátých tříd tvoří týmy, společně trénují a učí se spolupráci i vzájemné podpoře. Ve čtvrtek a v pátek od 17 hodin předvedou svůj um při závěrečných vystoupeních pro rodiče, příbuzné, kamarády a veřejnost. Pocit důležitosti a jedinečného zážitku jistě umocní i zasloužený aplaus.

„Cirkus Happy Kids jsme objevili před rokem na jedné pedagogické konferenci a hned nás napadlo, že je to akce přesně pro naši školu a domluvili jsme si termín,“ říká za vedení školy její ředitel Vladimír Honzů. 

Dodává, že do projektu se zapojili i rodiče. Někteří dokonce pomáhali stavět cirkusový stan.

Přestože v plhovské základní škole jsou třídy s rozšířenou výukou tělesné výchovy, akce je určená pro všechny. „Je to bezvadné v tom, že se mohou zapojit i ty méně pohybově nadané děti. Vybíraly si z osmi disciplín a třeba klauni, kouzelníci nebo fakíři nemusí být sportovci,“ usmívá se Vladimír Honzů a zdůrazňuje, že nejde jen o cirkus jako takový, ale jedná se podle něho o výborně vymyšlený pedagogický projekt. „Je v něm tolik věcí, které v běžném školním prostředí není jednoduché zorganizovat. Třeba spolupráce dětí různého věku v týmech. Žáci mají příležitost ukázat svoji samostatnost i zodpovědnost. Ocitnou se v prostředí, kde nejsou jen učitelé,“ oceňuje ředitel. V závěrečných představeních před publikem pak musí překonat trému.

Cirkus Happy Kids je v České republice teprve krátce. První školáci si ho vyzkoušeli v loňském roce. „Působili jsme u stejného cirkusového projektu v Německu, zalíbil se nám a rozhodli jsme se, že to zkusíme i v Čechách. Pomalinku se to rozjíždí, ale lidé jsou tady méně důvěřiví. V Královéhradeckém kraji jsme teprve podruhé,“ přiznává zakladatel a žonglér Jan Lagron. Dodává, že tým cirkusu tvoří sedm dospělých trenérů, kteří jezdí jako umělci po celém světě. Financování projektu je složené z účastnického poplatku za výuku 150 korun na žáka a ze vstupného při závěrečných představeních.