Školní kuchyň i jídelnu získala základní škola po zkrachovalé hotelové škole, která dříve pro školáky zajišťovala stravování.

Provoz povolila hygiena podmínečně jen na jeden rok, jelikož prostory chátraly a vybavení bylo na hranici životnosti a podle současných platných předpisů v nevyhovujícím stavu.

„Stravování školáků jsme ukončili předčasně. Potřebovali jsme získat čas, aby se nám podařilo před nástupem firmy vše vyklidit. Vše jsme předem projednali s rodiči, kteří to odsouhlasili. Nesetkala jsem se s jedinou připomínkou, ani s tím, že by někdo nesouhlasil," vysvětlila ředitelka hronovské základní školy Věra Řehůřková.

Dodavatelská firma nastoupila minulou středu do připravených prostorů. Za pomoci všech zaměstnanců kuchyně, základní školy a technických služeb se prý podařilo vše vyklidit.

„Podařilo se to, i když to bylo náročnější, než jsme očekávali," doplnila ředitelka.

Desítky let staré vybavení vypadalo na pohled jako zánovní, ale prý jen do doby, než se s něčím pohnulo.

„Na co se sáhlo, tak bylo zacpané dlouholetým nepořádkem. Dostat například staré sporáky z kuchyně bylo dost náročné. Musely se tam zřejmě instalovat před stavebními úpravami. Do současných dveří se nevešly, tak se musely rozebrat. Část zařízení si odvezla firma, která bude dodávat nové vybavení," popsala Věra Řehůřková.

HOTOVO MUSÍ BÝT DO KONCE PRÁZDNIN

Podmínkou smlouvy je, aby bylo vše hotové do konce prázdnin a kuchyň začala od 1. září opět vařit.

„Prostory se firmě předaly minulou středu dopoledne. A po desáté už bylo slyšet sbíječky, že jedou naplno. Termín je šibeniční, ale firma se k tomu postavila čelem a nasadila opravdu velký počet pracovníků. Stavební práce musí být hotové co nejdříve, aby se pořídily nainstalovat nové spotřebiče, vše uklidit a uvést do provozu," popsala ředitelka.

Spolupráce s firmou prý zatím funguje, jak má. Každou středu se budou také dělat kontrolní dny, aby bylo případné problémy možné ihned řešit.

Kuchařky už také absolvovaly školení na obsluhu nových strojů a zařízení, které budou instalovány v nové kuchyni. Byly se také podívat na jiném pracovišti, jak vybavení funguje. Tam si vše prohlédly přímo v praxi.

„Od nového školního roku bude k dispozici zrekonstruovaná a kompletně nově vybavená kuchyň. Nové bude i celé zázemí pro personál a uchovávání potravin. Do nového přijdou i školáci. Na jídelně se velké stavební úpravy dělat nebudou. Pouze se prostor trochu zvetší a vše bude vybaveno novým nábytkem. Přemístěn bude i výdej jídla," uvedla ředitelka.

Celková rekonstrukce kuchyně a jídelny základní školy je jednou z největších investičních akcí města Hronova v tomto roce.

PRACOVAT SE BUDE I MIMO OBJEKT KUCHYNĚ

V rámci rekonstrukce za více jak deset milionů korun se budou v prostorách kuchyně realizovat stavební úpravy a dělat nové přípojky na stávající rozvody elektřiny, vody i odpadů.

Rozsáhlé práce jsou naplánovány i mimo objekt budovy. Tam bude nutné vybudovat novou kanalizaci, na kterou bude napojen lapol. Pokládat se bude rovněž nový kabelový přívod elektřiny pro kuchyň.

V závěrečné fázi má být kuchyň osazena novým gastro vybavením. Úprav se dočká i prostor pro výdej obědů, který byl uzpůsoben pro potřeby hotelové školy. Nový inventář bude mít i školní jídelna, a tak od září už budou školáci obědvat v novém prostředí.

Školní kuchyň i jídelnu, která je v prostorách bývalé hotelové školy, nyní provozuje základní škola.

„Všichni se moc těšíme a především personál kuchyně. Poprvé bude mít škola své vlastní stravovací zařízení. V minulosti byla vždy na někom závislá," doplnila Věra Řehůřková.