Náchodská Základní škola Komenského se rozrostla o téměř devadesát prvňáčků, které přivítali nejen ředitel školy Ladislav Domáň a třídní učitelky, ale i místostarostka Drahomíra Benešová. Ta jim popřála, aby se jim ve škole líbilo a dařilo, a předala jim drobné dárky.

Nadšení střídaly obavy z neznámého

„Terezka se do školy moc těšila, Šárka se trochu obávala neznámého, ale určitě se jim tu bude líbit a první třídu dobře zvládneme," nechala se slyšet maminka dvojčátek Pavla Kubínová z Náchoda. „Na školu jsme se připravovaly, nakoupily pomůcky a vše pečlivě podepsaly," uvedly holčičky spolu s maminkou.

První školní den byl pro všechny velkým přívalem informací. Děti se dozvěděly, co všechno je čeká, rodiče řešili obědy, možnosti školní družiny či systém výuky. Učitelé se seznamovali s novými tvářemi a jmény.

Použijí levné zdroje z domácností

Pastelkovné ve výši 800 korun bylo sice zrušeno, ale město Náchod na žádost školy přispělo na každého žáka částkou 500 korun. Z toho byly zakoupeny ty nejdůležitější učebnice, zbytek byl použit na výtvarný materiál a jednoduché pomůcky na matematiku. „Pozměnili jsme styl výuky tak, abychom nebyli nároční na učebnice a do částky jsme se vešli. Každý žák má nejzákladnější vybavení, se kterým může celý rok pracovat," informovala třídní učitelka 1.A třídy Dagmar Hemelíková.

Děti se naučí při výuce využívat zdroje z domácnosti. Například víčka, krabičky a další dostupný a finančně nenáročný materiál, ze kterého budou vystřihovat či lepit. Tím se budou samy podílet na tvorbě pomůcek, což bude pro ně i daleko zajímavější, než kdyby měly vše předem připravené.

Výuka začala i v ZŠ a MŠ Josefa Zemana

Dětské ruce trhající balicí papír, bujaré veselí i první pohledy z lavice na tabuli. První školní den v náchodské Základní a mateřské škole Josefa Zemana se nejevil nijak odlišný od ostatních, přestože škola poskytuje výchovu a výuku žákům se speciálními vzdělávacími potřebami.

Přípravná třída, v historii školy už druhá, uvítala své nové členy dárkovým balíčkem i usměvavou učitelkou. „Učím tu první rok, na děti jsem se tak moc těšila. Dnes si s nimi spíš jen hrajeme, seznamujeme se. Mají ze všeho obrovskou radost a nemohou se dočkat dalšího dne," řekla učitelka Ester Kurová. Její nadšení sdíleli i žáci. „Konečně začala škola a já budu moct hodně číst a počítat. Radost mi udělal i dárek," shrnula své první dojmy Natálka, která právě nastoupila do přípravné třídy. Ta byla pro první den zvláště vyzdobená.

Cílem je nasbírat co nejvíce jedniček

Stejně jako jejich mladší spolužáci, i děti druhých a třetích tříd se nemohly dočkat začátku školního roku. „Byla jsem zvědavá na nové spolužáky a paní učitelku," řekla malá Markétka, která na školu letos přestoupila. Jejím cílem je nasbírat co nejvíce jedniček. Na nové prostředí nebyla první den sama. Opodál stojící maminka, Gabriela Morávková doufala, že se dceři na nové škole bude líbit. „Markétka předtím byla na základní škole, která na ni byla moc rychlá. Snad se jí tady bude dařit víc," dodala Morávková.

Stejně jako děti byli i členové učitelského sboru plní energie. „Poslední dny dovolené jsem se už těšil na začátek školního roku. Sám jsem do školy chodil moc rád a možná i proto jsem tady zůstal až do svých abrahámovin," řekl ředitel školy Ivo Feistauer.

Navštívil Broumov, Náchod a Jaroměř

První den nového školního roku si nenechal ujít ani hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a strávil ho na „svém" Náchodsku. Nejprve zavítal na gymnázium v Broumově. Otevírala se tam zrekonstruovaná sociální zařízení za pět milionů korun.

Z Broumova se přesunul do Střední stavební školy Jana Letzela v Náchodě. Franc přišel popřát studentům čtvrtého ročníku, aby u zkoušek z dospělosti uspěli a zmatků kolem státních maturit bylo co nejméně.

Náchodská střední škola podle hejtmana potvrzuje, že kraj nyní preferuje rozvoj především škol zaměřených na technické obory a služby. Ve škole je třeba nové centrum odborného vzdělávání, které si hejtman prohlédl. Zatímco některé jeho učebny jsou už vybavené, jiné na to čekají. „V současné době se soutěží za mnohamilionové částky vybavení, ať už to jsou laboratoře či různé dílny technického zaměření pro studenty, aby byli co nejlépe připraveni pro svou další profesní kariéru," dodal hejtman, který nakonec navštívil Střední školu řemeslnou v Jaroměři.

Do školy se vydali i hronovští prvňáčci

Období her skončilo i bezmála třem desítkám hronovských capartů a nastala pro ně další životní etapa. Čekají je povinnosti a minimálně devět let vzdělávání.

Prvňáčci se sešli včera ráno v Jiráskově divadle, kde je přivítala ředitelka školy Věra Řehůřková a na pódiu si každý nový školák převzal od starostky města Hany Nedvědové, své třídní učitelky a zástupkyně ředitele květinu, pamětní list na upomínku prvních školních kroků a knížku plnou pohádek.

Starostka se ptala dětí, jak se těší do školy. Téměř všechny byly pozitivně naladěny a do školy nastupovaly s elánem. Pouze jedna holčička odpověděla, že se vůbec netěší, protože ji kamarádka odrazovala. Pak si děti vyzkoušely, jaké to bude ve školních lavicích a dozvěděly se, co je v následujícím období čeká.

(reh, mon, bed, jim)