Také letos se u školy objevilo další místo, které přispěje k ještě většímu zvelebení celé lokality. Žáci pod vedením učitelů se tentokrát pustili do rozsáhlé úpravy školní zahrady.

Upravili zahradu

Zahrada se svého přebudování dočkala díky projektu ekologické výchovy nazvaného Učíme se v zahradě, na nějž se Machovským podařilo získat sto tisíc korun od Ministerstva školství.

„Díky této finanční podpoře jsme mohli přistoupit ke komplexnější úpravě celé zahrady. Nově jsme na ní vytvořili například trojkomorový kompost a jezírko, které se už nyní hemží spoustou živočichů. Dále jsme založili i malý pozemek, na němž se chystáme v budoucnu pěstovat oves, žito, ječmen, brambory, čočku a hrách. Tento prostor bude žákům od jara sloužit jako badatelské místo i jako místo k odpočinku. Za školou navíc vyrostl i velký altán, který budou jednotlivé třídy využívat za pěkného počasí k běžnému vyučování,“ sdělila ředitelka školy Helena Martincová.

Oživili park

Podle jejích dalších slov není zrekonstruovaná zahrada jedinou novinkou, jež se letos u školy objevila. Za povšimnutí totiž stojí dále i nové sluneční hodiny. Ty si žáci vytvořili v rámci projektu nazvaného Z náměstí až k Slunci.

„Tento projekt zahrnoval kromě zhotovení hodin dále i úpravu zpustlého parku nacházejícího se asi sto metrů od školní budovy. Došlo zde nejprve k vyčištění celé lokality, která v minulosti již parkem bývala, a s dětmi jsme na pozemku poté vysázeli mladé stromky,“ uvedla Helena Martincová a doplnila, že projekt Z náměstí až k Slunci podpořily částkou 45 tisíc korun Nadace partnerství a Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory - SEVER.

Na pouť otevírají

Obnovený park je veřejnosti k dispozici již řadu týdnů. Zrekonstruovaná školní zahrada pak bude slavnostně uvedena do života teprve tuto sobotu, a to u příležitosti Svatováclavské pouti. Celý program odstartuje 30 minut po 13. hodině na machovském náměstí. Přítomní se kromě otevření školní zahrady mohou těšit navíc také na vystoupení malých mažoretek či na představení kouzelníka v novém altánu.

Na tento den chystá navíc otevřené dveře i místní mateřská školka, která si připomene jubilejních 50 let od svého založení. Atmosféru pouti zpříjemní dále svým vystoupením i skupina Annabase. Malé návštěvníky pak jistě potěší přítomnost řetízkového kolotoče, jež bude opět roztáčet pan Kohl z nedalekého Bezděkova nad Metují.